Beogradska osnovna škola “Vladislav Ribnikar” od srijede će biti otvorena za učenike, saopštilo je danas Ministarstvo prosvjete i preciziralo da to ne znači da od tog dana počinje i nastava, već da će se ona uvoditi “postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima”.

U saopštenju se, takođe, napominje da je danas organizovan produženi boravak učenika od prvog do četvrtog razreda, u skladu sa Planom intervencije u krizi za tu osnovnu školu, u kojoj se prošle nedjelje dogodilo masovno ubistvo.

-S obzirom na veliki broj dece i roditelja koji žele da dođu u svoju školu i pričaju sa svojim nastavnicima, a uz stav dečijih psihijatara, škola će od srede biti otvorena za svoje učenike. To ne znači da od tog dana počinje i nastava, već su rad i razgovori sa stručnjacima koji se organizuju u službi psihološke podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima, ističe se u saopštenju.

-Nastava će se uvoditi postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima. Na povratku dece u školu, ukoliko nisu spremna, niko ne insistira, dodaje se u tekstu.

Kako se navodi, organizovana stručna podrška profesionalaca iz domaćih najeminentnijih institucija koje se bave mentalnim zdravljem na raspolaganju je učenicima, nastavnicima i roditeljima upravo da bi im se pomoglo da se što prije oporave od traume.

-Takođe, nakon (u nedjelju) održanog Saveta roditelja, većina roditelja je stava da je potreban povratak dece u školu, uz različite predloge o načinu organizacije nastave i školskog života. Ministarstvo naglašava da će se svaki potez i korak Školskog tima za krizne intervencije razmatrati sa roditeljima i nastavnicima OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, u najboljem interesu učenika.

Takođe, škola i Školski tim će roditelje učenika obaviještavati putem redovnih kanala komunikacije”, piše u saopštenju.

Ministarstvo, takođe, napominje da je danas počeo i prihvat učenika od prvog do četvrtog razreda, odnosno organizovan je produženi boravak, i biće realizovan svakog narednog dana.

-I u ovoj situaciji Ministarstvo prosvete i škola rukovode se preporukama i mišljenjem stručnjaka, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa OŠ “Vladislav Ribnikar”’ i Školskim timom za krizne intervencije, formirali su Tim za psihološke krizne intervencije koji čine psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa, Filozofskog fakulteta i stručnjaka drugih relevantnih institucija.

Ovaj tim stručnjaka (psihologa, psihijatara, psihoterapeuta) su svakodnevno u školi od petka i pružaju svu stručnu neophodnu pomoć svima kojima je potrebna – učenicima, nastavnicima, roditeljima.

Taj vid podrške obezbjeđen je i za naredni period.