Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić ocijenila je da je stanje bezbjednosti u školama u Srpskoj stabilno, ali da uvijek ima prostora za unapređenje, prije svega kada je riječ o edukovanju stručnog i nastavnog osoblja u prepoznavanju potencijalne opasnosti koja bi dovela do vršnjačkog nasilja.

Stojičićeva smatra da je neophodan češći i kvalitetniji monitoring posredstvom kojeg bi ocjenjivali koliko ima pojava vršnjačkog nasilja, koje se uglavnom završi ukorom ili slično.

Prema njenim riječima, tragični događaj u beogradskoj osnovnoj školi inicirao je reagovanje resornog ministarstva u smislu uputstava datih obrazovnim ustanovama da razgovaraju sa učenicima o ovom događaju, ali i da utvrde u svom kolektivu da li je dovoljno urađeno na sprovođenju mjera bezbjednosti.

– Ne mislim da je neophodno angažovanje određenih stručnjaka u školama, već imamo dobru zakonsku regulativu, protokole i akte koji su veoma primjenjivi i dovoljni, tu prije svega mislim na rad multisektorskih timova koji su na usluzi prosvjetnim radnicima i bilo kakvo neželjeno dešavanje da se desi oni mogu da reaguju – rekla je Stojičićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da je direktorima škola data mogućnost da preporuče određene mjere koje bi stanje učinile boljim, te da od direktora očekuju izvještaje na osnovu kojih će sačiniti analize i generalni izvještaj sa mjerama.

Stojičićeva je navela da sa Republičkim pedagoškim zavodom razmatraju mogućnost uvođenja određenih predmeta ili sadržaja koji bi doprinijeli učenicima i nastavnicima u vezi sa temom bezbjednosti u školama, ali koji ih ne bi dodatno opteretili.

– Škole moraju biti bezbjedna mjesta za našu djecu. Apelujem i na roditelje, posebno u ovim kritičnim momentima, da posvete više pažnje djeci, razgovaraju sa njima i da im budu podrška, kao i da uspostave bolju saradnju sa nastavnicima – istakla je Stojičićeva.

Kada je riječ o inicijativama koje se odnose na ograđivanje škola i zabranu upotrebe mobilnih telefona na nastavi, resorni ministar je rekla da su škole u Srpskoj većinom ograđene, da sve imaju video-nadzor, kao i da učenici uglavnom ne mogu koristiti telefone, mada ima određenih zloupotreba.