Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević biće mandatar za sastav nove Vlade Srbije, saopštio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsjednika Vlade Republike Srbije”, naveo je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav. 

Miloš Vučević rođen je 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu “Vasa Stajić” pohađao je u Novom Sadu, a potom je završio gimnaziju “Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu i diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Za predsjednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. godine i 2017. godine.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Vučević postaje potpredsjednik SNS 2021. godine, dok je 27. maja 2023. godine izabran za predsjednika Srpske napredne stranke. Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podnio je 24. oktobra 2022, a 26. oktobra postao je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane.