Za pametnog čovjeka, svaki rat je izgubljen. Prošlo je 28 godina od završetka nesretnog rata u Bosni i Hercegovini. Prije gotovo tri decenije, dočekali smo kraj sveopšteg ludila u koje smo uvučeni bez mnogo pitanja i izbora. Svi oni koji su se tada borili za zaštitu prava našeg naroda, sa radošću su dočekali vijest o okončanju sukoba. Tada je međunarodno priznanje dobila i Republika Srpska, koju je srpski narod još u januaru 1992. godine i zvanično proglasio – rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS.

Republika Srpska kakvu smo sanjali, kaže Miličević, i dalje je samo nedosanjani san.

-Društvo pravde, slobode govora i mišljenja, jednakih prilika za sve, stručnosti, obrazovanja i života dostojnog čovjeka još uvijek je daleko od realnosti. Naprotiv, zarobljeni smo u kriminalu, korupciji, nepotizmu i partijskim podjelama. Plate u Republici Srpskoj su daleko ispod dovoljnih za normalan i pristojan život. Sudstvo i tužilaštvo su u rukama političkih i drugih moćnika. Izborni proces u potpunosti je kompromitovan – navodi Miličević.

On ističe da je nakon ogromnih stradanja tih nesretnih godina, bilo vrijeme za povratak u normalan život, razvoj i napredak društva, ali da do toga nije došlo.

-Naprotiv, tonuli smo sve dublje i dublje, da bismo u posljednih nekoliko godina doživjeli odlazak mladih ljudi i čitavih porodica kakav nije viđen ni u ratnim vremenima. Nažalost, stiče se utisak da trideset godina stojimo u mjestu – kazao je Miličević i poručio:

– Dok će ovih dana ponovo da se šalju poruke sa nacionalnim temama, ponajviše od onih koji su tih tužnih godina bili itekako sigurni i stvarali lične imperije, ja iskazujem samo dvije poruke. Nadam se da naša djeca i unuci neće nikada doživjeti to što smo mi nažalost morali; i postavljam zadatak svima nama koji smo još uvijek u Republici Srpskoj da nikada ne odustanemo od ideje o boljem životu koju smo tada počeli da sanjamo! Ovo mora biti društvo jednakih mogućnosti za sve, društvo pravde i prosperiteta – saopštio je SDS.