Rušeći dvotrećinsku volju Narodne skupštine Republike Srpske i unutrašnji konsenzus u Srpskoj, od Dodika smo danas čuli da će prihvatiti šest zakona na nivou BiH, a nijedan od njih nije Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je po odluci Narodne skupštine Republike Srpske obaveza, a prije svih ostalih zakona.

Čak se više ne pominje ni radna grupa o zakonu o Ustavnom sudu BiH. Sve me podsjeća na davnu izdaju 1998. godine kada je i krenulo rušenje institucija mimo narodne volje.

To je izjavio predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević, komentarišući današnji sastanak lidera vladajuće koalicije na nivou BiH na kojem je dogovoreno da, pored tri zakona iz evropskih prioriteta koji su već u parlamentu, Savjet ministara BiH sutra potvrdi i zakon o Sudu BiH, zakon o organizaciji tržišta vina i zakon o strancima.

– Gdje nestade onaj patriotizam koji je teatralno demonstriran  u Narodnoj skupštini Republike Srpske kada je prije samo mjesec dana traženo srpsko jedinstvo po pitanju blokade institucija BiH, sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH i odlasku OHR i stranih sudija? Taj izliv patriotizma košta koliko i fotelja u Savjetu ministara ili hiljadu kvadrata zgrade za UIO  – poruka je Miličevića. 

Poručio je da danas taj „veliki patriota“ pristao da reformiše Visoki sudski tužilački savjet i Sud BiH za koje se zaključcima Narodne skupštine obavezao da će ukinuti i vratiti nadležnosti Republici Srpskoj. 

– U jeku krize sa Ustavnim sudom koji osporava imovinu Republici Srpskoj, jasno je dao do znanja koliko vrijedi njegova riječ data u najvišoj instituciji Republike Srpske i koliko vrijedi njegov patriotizam. Dodik je obećavao i ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, a danas je prihvatio novi Zakon o Sudu BiH kojim cementira tu neustavnu pravosudnu instituciju na nivou BiH – istakao je predsjednik SDS.

Miličević ocjenjuje da je vrhunac licemjerja da se još juče optužuje opozicija za izostanak dijaloga unutar Republike Srpske i ističe važnost stavova Narodne skupštine, a onda se danas ode na sastanak sa sarajevskim partnerima, izdaju nacionalni interesi Republike Srpske i sruše stavovi Narodne skupštine koje je i SDS podržala i koje će braniti.

– Narodna skupština je jasno i glasno rekla da nijedan izabrani zvaničnik ne smije ni razgovarati o usvajanju zakona iz evropskih prioriteta dok ne riješi pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR. Danas se ispostavilo da je predsjednik Republike Srpske izvršio udar na Narodnu skupštinu i prihvatio šest evropskih zakona za jednog ministra finansija u Savjetu ministara. Nacionalni interesi ne smiju služiti za ostvarivanje ličnih interesa. Ako mi unutar Republike Srpske rušimo njenu najvišu instituciju – Narodnu skupštinu, kako onda možemo očekivati da bilo ko ima poštovanje i ozbiljno shvati njene odluke!? – kategoričan je Miličević.

Predsjednik Srpske demokratske stranke ističe da će braniti dignitet Narodne skupštine i vladavinu prava u Republici Srpskoj.

– Od interesa Republike Srpske, Dodiku je važnije da sa partnerima iz Sarajeva dogovori izbor  ministra, koje je za SNSD važniji je od državne imovine Republike Srpske i odlaska stranih sudija – poručio je Miličević, saopšteno je iz SDS.