Predsjednik SDS-a Milan Miličević izjavio je da je Kristijan Šmit nelegitiman i da se SDS protivi nametanju svakog zakona.

– Čak i da je Šmit legitiman, dovoljno smo zreli da ne možemo dozvoliti da nas u 21. vijeku, toliko godina nakon formiranja Republike Srpske, neko smatra protektoratom – rekao je Miličević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je protekla godina bila izazovna i teška za Republiku Srpsku, te da je cilj ove partije kao najjače opozicione i druge po snazi u Srpskoj, da preuzme odgovornost za Srpsku, a prva prilika je na sljedećim lokalnim izborima.

Miličević je rekao da je SDS državotvorna politička partija koja je uz narod i Vojsku najzaslužnija za stvaranje Srpske.

Prema njegovim riječima, SDS će se uvijek boriti za istinu i želi demokratske izbore u kojima je zaštićen svaki glas.

– Proteklih 10 godina predlažemo potrebne izmjene zakona kako bi se omogućio demokratski izborni proces – rekao je Miličević, te dodao da SDS ne želi da ide na sastanke bez dnevnog reda i materijala, koji su odraz populističke priče i samo prilika za slikanje.

Miličević rekao da osuđuje svako nasilje i huliganstvo sa obje strane, uključujući i paljenje zastave Republike Srpske u Zenici.

On smatra da 9. januar nikada nije upitan i ne može se zabraniti represijom i zakonom.

Kada je riječ o nivou BiH, Miličević je ocijenio da je Republika Srpska talac međunarodne zajednice, jer i sankcije koje se uvode pogađaju stanovnike Srpske i cijele BiH i tako su blokirani važni projekti.