Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je sada na mandataru Milojku Spajiću najveća odgovornost da napravi vladu kakvu građani očekuju, a to je snažna reformska i proevropska vlada.

Komentarišući formiranje nove crnogorske vlade, Milatović je kazao da je on povjerio mandat Milojku Spajiću koji je osvojio najveći broj glasova na izborima, te da je sada odgovornost najviše na njemu da napravi vladu kakvu građani očekuju, a to je snažna reformska i proevropska vlada, prenosi RTCG.

Milatović koji učestvuje na godišnjem sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekao je da je svoj dolazak u Njujork iskoristio da dodatno učvrsti odnose Crne Gore i SAD.

“Imao sam sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, i dobio sam uvjeravanje da SAD čvrsto vjeruju u demokratske promene Crne Gore, a sa druge strane prenio sam američkoj administraciji našu želju da Crna Gora u narednom periodu postane najbliži strateški partner SAD na balkanskom poluostrvu”, kazao je Milatović, prenosi Tanjug.

Milatović je dodao da je nastojao da ukaže na uspjeh demokratskih promjena u Crnoj Gori.

“Težio sam tome da dobijem snažnu podršku za ono što radim i drago mi je da sam uspio da učvrstim povjerenje i podršku. Crna Gora je demokratska zemlja, ovo je bio sastanak između partnera, prijatelja i saveznika koji dodatno žele da učvrste svoje partnerstvo”, istakao je on.

Poručio je i da je prenio Blinkenu da čvrsto vjeruje i promoviše tri ključna spoljnopolitička prioriteta Crne Gore, kredibilno članstvo Crne Gore u NATO savezu, ubrzanje evropskog puta i dobrosusjedski odnosi koje Crna Gora dodatno treba da unapređuje.

Ono što je dodatno zatražio od Blinkena, kako je kazao, jeste upravo ta podrška na evropskom putu.

“Zaista smatram da je uspješna priča crnogorskog učlanjenja u EU puno veća od Crne Gore i da može biti dobar zamajac svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana, ali i šire”, poručio je Milatović.