Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da se iza slučaja Dinamovih navijača, koji su gotovo dvije nedjelje pritvoreni u grčkim zatvorima, krije politička farsa i da hrvatska vlada tu ne može mnogo da učini.

On je istakao da treba sačekati da se vidi za šta će hrvatski navijači biti tačno terećeni, prenijela je Hina.

“Ne mogu te bez pravne osnove držati lišenog slobode, jer to je jedan od temelja evropskog kontinentalnog prava…Oni su tamo skupili sve hrvatske navijače i strpali ih u zatvor”, naveo je Milanović.

Dodao je da to vidi kao jednu “masovnu retalijaciju prema jednoj etnički obojenoj grupi”.

“Kao što sam već rekao, u tih pet dana treba odvojiti žito od kukolja, nakon toga one koji su krivi – osuditi, a ostale pustiti kući uz nekakvu prekršajnu kaznu”, naveo je hrvatski predsjednik.

Naglasio je da je to politička farsa u kojoj Vlada mora da stvori utisak da je učinila sve što eventualno može, ali “da ne može mnogo”.

Milanović je dodao da navijače tretiraju kao ratne zarobljenike i da se prema njima vrši kolektivna kazna.

“Onda neka ih tretiraju prema pravilima ratnog prava, pa ćemo skupiti sto Grka i zamijeniti ljude”, poručio je predsjednik.

Nakon huliganskih nereda u Atini i sukoba navijača Dinama i AEK-a u kojima je 7. avgusta smrtno stradao navijač atinskog kluba, u grčkim zatvorima su zatočena 102 hrvatska državljana, objavila je ranije Hina.