Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, učestvovao je danas u Splitu na svečanoj primopredaji dužnosti komandanata Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Upitan je o stanju u BiH.

“To u BiH na jedan način za nas ne znači ništa. Na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas”, rekao je Milanović, prenosi Index.

“Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I što se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su.

To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa. Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dva tjedna kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komodno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH.

Dodao je i da je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku rekao da se “smiri”, komentarišući prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske od BiH.

– Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi. To što Dodik govori treba svakog zabrinjavati, tako misli skoro svaki Srbin u Republici Srpskoj. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život – zaključio je Milanović.

Mi smo tražili da se uključimo u tu Altea misiju jer smo članica NATO-a. Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davat svoje ljude u Afganistan…”, rekao je Milanović.

“Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balvca. Ovog trenutnog ministra vanjskih poslova”, rekao je Milanović.