Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas, povodom proslave tzv. “Dana pobjede” i 28. godišnjice akcije “Oluja”, da bez “hrvatske pobjede ne bi bilo Daytonskog mirovnog sporazuma”.

“Istina je voda duboka. Ne vidi je svako na isti način. Ne vide je jučer u Prijedoru, nažalost. Od svih mjesta, odabrali su Prijedor gdje je ubijeno nekoliko hiljada muslimana i Hrvata 1992. godine i to nije lijepo. Biću vrlo blag – to je pogrešno”, rekao je Milanović.

Time se osvrnuo na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio u petak u Prijedoru kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, dok je čelnik RS Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

“Pobjeda je bila velika i bila je teška. Kad govorimo o istini, istina treba biti izrečena u cijelosti. Hrvatska pobjeda je omogućila Daytonski mirovni sporazum, ali to je vrlo defenzivna tvrdnja. Nije ga omogućila, nego ga bez nje ne bi bilo”, poručio je Milanović, prenose mediji.