Vlasnik turističke agencije “Travel for fan”, Saša Marković pregovara o priznanju krivice, a svjedočiće na sljedećem ročištu u predmetu Korona ugovori.

Rečeno je ovo u banjalučkom Okružnom sudu nakon što je vijeće prihvatilo prijedlog odbrane Markovića i tužilaštva.

-U toku su pregovori o priznanju krivice i zahtjevam od suda da moj klijent bude saslušan kao svjedok na sljedećem ročištu – rekao je advokat Miloš Stevanović.

Osim Markovića, u ovom slučaju optuženi su i bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktori firmi “Prokontrol” Slavko Bojić i “Promeding” Dragan Dubravac, kao direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.

Tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virusa Korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske zaštitne opreme i oštetili budžet RS za više od 1,3 miliona KM.

Ovom prijedlogu se izričito protivila odbrana ostalih optuženik.

Advokat prvooptuženog Branislava Zeljkovića, Jadranka Ivanović rekla je da se time narušava pravo na odbranu ostalih da se brane od ranije datog iskaza Markovića.

-Fale dokazi da se taj sporazum razmatra i zaključi. Odstupanje od redoslijeda dokaza se može uraditi samo u interesu pravde, a tužilac Sanja Tadić Stojisavljević nam nije ponudila niti jedan dokaz u tom smislu – kazala je Ivanovićeva.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović nije uvažio prigovor odbrane, te je prihvatio prijedlog Markovićeve odbrane, a on će biti saslušan 26. avgusta.

Pored prijedloga o saslušanju Markovića, u sudnici Okružnog suda u Banjaluci saslušana je i Jelena Petrović, kao svjedok tužilaštva, koja je govorila o zaštitnim odijelima i opremi koju su koristili na Univerzitetskom kliničkom centru tokom pandemije virusa Korona.

Ona je istakla da su zaštitna odijela dolazila u kutijama, ali i u raznim bojama vreća za smeće.

-Radnici su se žalili da su odijela, koja su dolazila u kesama za smeće, drugačijeg materijala od onih iz kutije te da im je u njima veoma vruće – rekla je Petrovićeva.

Pojasnila je da odijela iz kesa nisu imala deklaraciju i da im je guma na rukavima bila labava i nisu imala zaštitne trakice.

Na pitanje tužioca kakav je materijal bio onih iz kutije, a kakav ovih iz vreća, Petrovićeva je odgovorila da su odijela iz vreća ličila na pčelarska odijela.

Odbrana ju je upitala kako zna kako izgledaju pčelarska odijela, svjedok je rekla da joj je otac pčelar.

-Ta odijela bila su od debljeg materijala – rekla je između ostalog Petrovićeva.