Francuski predsjednik Emanuel Makron je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se intenzivirale bezbjednosne patrole u zemlji, saopštila je danas Jelisejska palata, dan nakon što je u gradu Arasu, na sjeveru Francuske, 20-godišnji islamski ekstremista na smrt izboo nožem učitelja lokalne gimnazije.

U Francuskoj je u petak, nakon tog napada, proglašen najviši stepen bezbjednosne uzbune, prenosi Rojters.

Makronov kabinet je saopštilo da će vojna mobilizacija biti sprovedena do ponedjeljka uveče i da će trajati do daljeg uz redovne patrole u ​​većim gradskim centrima i popularnim turističkim lokalitetima.

Kabinet francuskog predsjednika je potvrdio da su francuske bezbjednosne snage sprečile još jedan “pokušaj napada” u drugom regionu, ne navodeći o kojem regionu je riječ.

Škola u Arasu je bila meta varvarskog islamističkog terorizma”, rekao je Makron nakon posjete školi, rekavši da je žrtva “vjerovatno spasila mnoge živote” svojom hrabrošću u pokušaju da blokira napadača, prenio je portal Frans 24.

Policija je uhapsila osumnjičenog napadača Mohameda Mogučkova, poreklom iz Čečenije, republike Ruske Federacije locirane u pretežno muslimanskom regionu južnog Kavkaza.

On je već bio evidentiran u francuskom nacionalnom bezbjednosnom registru, označen kao potencijalna bezbjednosna prijetnja i pod elektronskim i fizičkim nadzorom francuske unutrašnje službe bezbjednosti DGSI, prenijeli su francuski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen rekao je u petak da je napad u Arasu povezan sa događajima na Bliskom istoku, gdje Izrael vodi vojnu ofanzivu protiv Hamasa, palestinske militantne organizacije, koja je prošle subote izvršila napade na Izrael.