Kompanija “Lidl” dovršila je izgradnju svog prvog objekta u Bosni i Hercegovini, onog u Bijeljini.

Ipak, još nema nikakvih naznaka kada će taj objekat biti otvoren. Kompanija je najavila otvaranje marketa u većem broju gradova BiH, a ponegdje je već kupila i zemljište.

Nedavno je odabrala i lokaciju za prvi objekat u Sarajevu, prekoputa hotela “Ibis” u Ulici Džemala Bijedića, gdje je obavljeno i čišćenje terena. No, sama gradnja prvog sarajevskog “Lidla” još nije počela niti ima naznaka kada će se to desiti, prenosi Biznisinfo..

Još ranije je rečeno da će kompanija vjerovatno čekati da izgradi minimalno desetak lokacija koje će istovremeno otvoriti, a za to će joj sigurno biti potrebno nekoliko godina. To znači da ove, a vjerovatno ni naredne godine, ne treba očekivati otvaranje “Lidlovih” prodavnica u BiH.

Prema nekim spekulacijama, na otvaranje “Lidlovih” objekata u BiH mogli bismo čekati čak do 2027. godine. Međutim, zvanične informacije o tome nema.

Kako smo nedavno pisali, “Lidl” u Kiseljaku gradi svoje centralno skladište i logistički centar za BiH i Crnu Goru.

Nedavno je najavljeno da bi njemačka kompanija u budućnosti mogla otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u BiH, te da će graditi objekte u svim gradovima koji imaju više od 30.000 stanovnika.

Ukupna imovina “Lidla” u BiH na kraju prošle godine premašila je vrijednost od 83 miliona KM. Tu spadaju ukupni kapital, obaveze i vanbilansna evidencija. Dugoročna imovina je premašila iznos od 42 miliona maraka.

Osim toga, njemački div paralelno ulazi na četiri tržišta našeg regiona: BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i samoproglašeno Kosovo.