Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković naveo je da je današnjom odlukom “takozvane Vlade u Prištini o nastavku eksproprijacije srpske zemlje u opštinama Leposavić i Zubin Potok, Aljbin Kurti povukao novi potez u cilju destabilizacije prilika ne terenu i po ko zna koji put pokazao da želi sukobe i rat”.

Petković u saopštenju ističe da je očigledno da Kurti ne haje za smirivanje tenzija, dijalog i normalizaciju odnosa, već novim institucionalnim pritiscima i pretnjama po ostanak i opstanak srpskog naroda, želi da protjera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

– Usvajanjem jednostrane, protivpravne i nelegalne odluke o eksproprijaciji srpske zemlje u Leposaviću i Zubinom Potoku, Kurti nastavlja otimačinu zemlje srpskih domaćina, kako bi na njoj bespravno gradio svoje tzv. vojne i policijske baze i utvrđenja na severu Kosova i Metohije. Sada je jasno kao dan da su zakasnele javne rasprave organizovane u ove dve opštine na severu početkom godine bile samo šarada u režiji Prištine za međunarodnu zajednicu i pokušaj zadovoljavanja forme, a ne nekakva briga za vladavinu zakona i prava Srba koji žive na ovim prostorima – naveo je Petković.

Petković dodaje da je svima jasno da će se narod čije je zemljište na udaru okupatora iz Prištine ovakvim radnjama suprotstaviti svim mirnim i legitimnim sredstvima i da neće ćutke gledati kako mu se otima dedovina.

– Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zajedno sa našim predstavnicima na terenu, narodom, pravnim zastupnicima, civilnim sektorom nastaviće da se bori za legitimne interese našeg naroda, a o ovom novom Kurtijevom, jednostranom i protivpravnom potezu obavestićemo sve relevantne međunarodne predstavnike i misije koje deluju na prostoru Kosova i Metohije, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kako bi se ovakvo pravno Kuritjevo nasilje i uzurpacija sprečili – zaključio je Petković.