Krupa na Vrbasu: Prvi sajam posvećen gljivarstvu u potpunosti uspio
U Krupi na Vrbasu proteklog vikenda održana je prva manifestacija „Dani gljiva“, koja je okupila ljubitelje gljiva i gljivarstva iz cijelog regiona. Cilj događaja bio je da se progovori o gljivama sa naučne strane, ali i da se unaprijedi saradnja između udruženja koja se bave gljivarstvom, istakla je Sunčica Jović, predsjednica Mikološko-gljivarskog saveza Srbije.
– Meni je jako drago što smo ove godine došli ovdje i što nam se društvo „Tartufi“ iz Krupe na Vrbasu priključilo. Sada u Savezu imamo 26 udruženja – 25 iz Srbije i jedno iz Republike Srpske. Iskreno se nadam da će u budućem periodu na ovim prostorima biti još udruženja. Veoma smo zadovoljni organizacijom manifestacije, svaki trenutak bio je posvećen gljivama. Iz Srbije su došli predstavnici 14 udruženja i nadam se da će iduće godine doći predstavnici svih udruženja, jer smo tu da se međusobno pomažemo – rekla je Jović.
Manifestacija je bila bogata predavanjima, a među predavačima bio je i Matija Josipović, sugrađanin sa trenutnom adresom u Novskoj, vrhunski poznavalac gljiva i gljivarstva, autor čak 15 knjiga o gljivama.
– Gljive nisu važne samo meni, one su važne za cijeli svijet. Nažalost, čovječanstvo ne poznaje dovoljno gljive. Pretpostavlja se da u prirodi raste oko šest miliona vrsta gljiva, dok je registrovano tek 157.000 vrsta. Mnoge su ljekovite i jestive, ali postoje i otrovne. Bez gljiva ne bi bilo ni šume – staro porušeno drveće ugušilo bi šumu u vlastitom otpadu, a sve to sprječavaju saprotrofi. Osim toga, 90 % vrsta biljaka zavisi od simbioze s gljivama – objasnio je Josipović.
Organizaciju manifestacije pohvalio je i Miodrag Vuković iz udruženja „Tartuf“:
– Ovo je prvi put da se ovakva manifestacija dešava u Krupi na Vrbasu. Doveli smo najveće stručnjake i poznavaoce gljiva i gljivarstva, čelne ljude Gljivarskog saveza Srbije, gospodina Gašića iz Mrkonjić-Grada koji je Lisinu proslavio po gljivama, i Matiju Josipovića. Pored izložbenog i naučno-edukativnog dijela, manifestacija je imala i gastronomski program. Posjetioci su mogli naučiti nešto o gljivama, potražiti ih i pripremiti specijalitete, poput gljivaša – jela od dvadesetak vrsta gljiva pripremljenih kao gulaš, bez mesa – rekao je Vuković.
Domaćini iz Krupe i gosti iz Umaga pripremili su specijalitet od Valjevske bukovače, oduševivši posjetioce svojim gastronomskim vještinama.
Krupa na Vrbasu je tako, minulog vikenda, ugostila najpoznatije gljivare i zaljubljenike u gljive, a udruženje „Tartufi“ najavljuje nastavak krupske gljivarske priče, jer je ovaj kraj pravi mali raj za ljubitelje gljiva i gljivarstva.






