Gradski menadžer Bojan Kresojević objavio je danas na svom Facebook profilu podatke o dugovima UKC Republike Srpske upitavši:

“Šta krije Đajić”?

-Na web stranici UKC-a ne možete pronaći izvještaje o poslovanju, financijske izvještaje, kao ni broj zaposlenih u ovoj ustanovi. Možda je razlog finansijski kolaps UKC-a, ali i cjelokupnog zdravstvenog sistema u mandatu Đajićeve vlade. Od dolaska na mjesto direktora UKC-a Vlado Đajić je zadužen za Univerzitetski klinički centar za više od 200 miliona maraka, povećao broj zaposlenih za 900 i najviše nemedicinskog osoblja, a ne ljekara, tvrdi Kresojević.

On dodaje da čak i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Sarajevo, ima vrhunske rezultate u poređenju sa direktorom Đajićem.

– Dug UKC RS je 480 miliona KM ili gotovo 4 puta veći od Kliničkog centra Sarajevo, koji iznosi 133 miliona KM. Iako ostvaruje iste prihode, direktor Vlado Đajić ima više zaposlenih (3500), a manje ljekara, nego direktorica Sebija Izetbegović. Takođe, prosječna plata ljekara u kliničkom centru u Banjaluci je za više od 500 KM niža nego u Sarajevu.

Osim toga, treba dodati da je dr Vlado Đajić nakon što je direktor Univerzitetskog kliničkog centra za UKC uzeo 150 miliona maraka više za račun drugih zdravstvenih ustanova. Riječ je o privilegovanom položaju UKC-a u finansiranju od strane Fonda zdravstva i Vlade Srpske.

Kada pogledate sve ovo potpuno je jasno zašto SNSD, na čelu sa Vladom Đajićem u Banjaluci, čini sve da smanji prihode Gradskog budžeta kroz blokiranje budžeta, neudržavanje skupština i odbacivanje odluka, navodi Kresojević.