Gradski menadžer, Bojan Kresojević kazao je da zakazivanje sjednice Kolegijuma Skupštine Grada danas za sutra ima za cilj da se zaustavi donošenje odluke o dodjeli besplatnih placeva za mlade bračne parove i samohrane roditelje do 35 godina.

-SNSD nije uspio da zaustavi besplatan javni prevoz iako smo mjesecima slali odluke na Skupštinu i oni su odbijali sve dok mi nismo našli alternativno rješenje i od maja ove godine do jula podijelili smo 18.000 besplatnih mjesečnih karata. Isto tako nisu uspjeli da zaustave povećanje subvencija privatnim predškolskim ustanovama iako su dva puta obustavljali realokacije na Skupštini Grada. I sada su se sjetili kako da zaustave besplatne placeve nakon što smo najavili da ćemo za julsku sjednicu Skupštine Grada pripremiti materijal za besplatne placeve za mlade bračne parove i samohrane roditelje do 35 godina  u Banjoj Luci – kazao je gradski menadžer.

Ističe da su prilikom zakazivanja Kolegijuma imali informaciju da se čeka od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove proveden plan parcelacije kako bi odluka bila pripremljena.

-Mi smo čekali sa svim materijalima da dobijemo ovu ključnu istorijsku odluku za Banju Luku i da pošaljemo materijal u Skupštinu Grada. Međutim, da bi osujetili takvo nešto zakazali su sjednicu Kolegijuma danas za sutra da bi blokirali dostavu bilo kakvih materijala. Dakle, čekali smo da obezbijedimo alternativno rješenje nakon što Narodna skupština Republike Srpske nije još prihvatila inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića da se omogući u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima dodijela besplatnih placeva. Mi smo našli alternativu da Grad plaća u ime onih koji prođu na konkursu i ostvare pravo na placeve. Kada su oni to čuli, požurili su da zakažu Kolegijum i kažu da sve što do današnjeg zakazivanja dođe nije blagovremeno – kazao je Kresojević.

Napomenuo je da je u skladu sa izmjenama Poslovnika moguće uvrstiti na dnevni red sve tačke koje dođu i nakon zakazivanja Kolegijuma i nakon održavanja Koelgijuma sve do usvajanja dnevnog reda, i to naročito kada se radi o pitanjima koja su od izuzetnog značaja za građane Banje Luke.

-A mislim da su besplatni placevi kao istorijski korak, koji prije svega misli o ključnim problemima za ove prostore – nestanak stanovništva, odlazak mladih –pitanje koje je potrebno neodložno da se razmatra. Mi ćemo do 20. jula pripremiti sve potrebne odluke, koje će omogućiti ovo provođenje – rekao je gradski menadžer.

Dodao je da je gradska administracija sposobna da vodi ovaj grad i da o tome najbolje govore djela.