Vrat je, uz dekolte, jedan od osjetljivijih dijelova tijela te je suočen s preuranjenim starenjem jer je čitave godine izložen suncu i ostalim negativnim vanjskim uticajima, a koža na tom području iznimno je tanka, osjetljiva i s manjom koncentracijom lipida.

Gubi vlagu

Dermatolozi spominju i to da brzo gubi vlagu te joj je potrebna disciplinirana, ciljana i redovna njega.

Koža na vratu stari brže nego bilo koje drugo mjesto na tijelu, a ako ovo područje zanemarujemo u svakodnevnoj beauty rutini, posljedice postaju sve vidljivije kad uđemo u četrdesete.

Nepravilno držanje, nedovoljna njega, pretjerano izlaganje suncu te prirodno slabljenje mišića vrata takođe mogu dovesti do ubrzanog starenja. Koža na tom osjetljivom području takođe ne zacjeljuje tako dobro kao drugdje na tijelu jer je ondje manje izdržljiva te ima manje matičnih stanica i drugih struktura koje je pomažu popraviti.

Dermatologinja Kati Given kaže da je prevencija najbolji način usporavanja procesa starenja kože vrata.

Oprezno s izlaganjem suncu

Prema riječima dr. Teodore Mauro, dermatologinje iz San Franciska, brojni znakovi starenja na vratu mogu se povezati s izlaganjem suncu. Kada mu je koža čak i malo izložena, objasnila je, ultraljubičasti A valovi dopiru do dermisa, odnosno unutrašnjeg sloja kože, i oštećuju stanice odgovorne za proizvodnju kolagena i elastina.

Kolagen i elastin su dva ključna proteina za očuvanje strukture kože, kaže dr. Oma Agbai, dermatologinja. Kolagen pomaže u održavanju čvrstoće kože, a elastin tome da nakon istezanja ona vrati svoj izvorni oblik, rekla je. Dermis, koji se sastoji od ovih proteina, ”ima tendenciju biti tanji na vratu u poređenju s drugim dijelovima tijela, poput lica i nadlaktica”, dodala je dr. Agbai. Upozorava i da izlaganje suncu može dovesti do boranja kože, kao i do promjene njene boje i pjega.

Stručnjaci upozoravaju i da mnogi zaborave nanijeti kremu za sunčanje na vrat, no zaštita tog područja jednako je važna kao i zaštita ostatka tijela. Hidratantnu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom najmanje 30 obilno treba nanijeti po cijelom vratu, a ako boravite na jakom suncu, nanesite je više puta tijekom dana.

Tretirajte vrat kao i lice

Mnogi su vrlo revni kad se radi o njezi lica, no dr. Agbai dodaje da i vrat zahtijeva njegu.

Stoga bismo i to područje trebali uključiti u rutinu njege, rekla je, jer ono ubrzano stari. Naime, s godinama gubi dio sposobnosti zadržavanja vlage te koža postaje suha, bez sjaja i manje glatka.

Svakako koristite hidratantnu kremu i ujutro i naveče i izbjegavajte korištenje proizvoda za njegu na bazi alkohola na vratu jer će vam oni vjerovatno još više isušiti kožu. Mnoga sredstva za čišćenje lica sadrže sastojke koji se nazivaju tenzidi, koji također dehidriraju kožu, a neki proizvodi imaju alkalne sastojke koji smanjuju pH nivo te ju tako isušuju. Ako proizvod ostavlja vašu kožu suhom, to bi mogao biti znak da prijeđete na nešto drugo.

Kako biste poboljšali njenu čvrstoću, razmislite o losionima ili serumima s retinoidima jer redovnom upotrebom mogu potaknuti proizvodnju kolagena piše Avaz.