Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Banjaluka sprovode akciju kodnog naziva “VIZA” usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala.

Uovim aktivnostima su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a na osnovu naredbi Osnovnog suda Banjaluka pretreseno je više lokacija koja koriste sljedeće osobe: S.S., S.S., D.D., O.M., S.D., N. T., N.Z. i D.B., a koji se sumnjiče da su izvršili krivična djela „Neovlašteno korištenje ličnih podataka” iz člana 157. stav 1 KZ RS i krivično djelo “Pranje novca” iz člana 263. KZ RS.

Prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima (veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije i dr.).

Navedena krivična djela su izvršena na taj način što su gore navedene osobe putem marketa na „Darknetu“ došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakon čega su izvršili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac banka „Banco BISA“ S.A sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 KM.

Sve sumnjive transakcije iskorištene su za dopunjavanje pre-paid brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, gdje su nakon toga putem SMS poruka preko VAS servisa dio uplate sa prethodno dopunjenih pre-paid brojeva telefona prebacivali na naloge koji su kreirani kod pravnih osoba zaduženih za igre na sreću, a potom vršili isplate gotovog novca u njihovim poslovnicama.

U narednom periodu će protiv navedenih osoba biti podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, saopšteno je iz MUP Republike Srpske, piše N1.