U Bosni i Hercegovini još nemamo razvijenu kulturu ispijanja koktela, ali mislim da idemo ka tome, rekao je u razgovoru za “Nezavisne novine” Denis Kozarac, koktel majstor iz Kozarske Dubice, koji je vještine “miksao” i znanja stekao na svjetskim i najprestižnijim kursevima i destinacijama.

Kako kaže, po struci je diplomirani ekonomista, ali sa velikom ljubavlju i strašću prema umijeću spremanja originalnih koktela, pa je iz tog razloga pokrenuo Instagram stranicu “alchemist.kd”, gdje sa svojim pratiocima dijeli ljubav prema koktelima.

“Mnogima na prvi pogled pravljenje koktela izgleda jednostavno, ali nije to samo mućkanje nekoliko pića. Proces je savladavati umijeće miješanja pića, a najveći kompliment koji koktel majstor ili barmen može dobiti je kada mu za sedam dana ponovo dođe ista mušterija i naruči isti koktel”, objašnjava Kozarac, koji u svom stanu za prijatelje često pravi zanimljive mikseve koktela, od lavande, ljutog manga, aktivnog ugljena.

Kaže da je prve koktele počeo da pravi u studentskim danima, kao vid zabave za društvo.

“Po završetku studija u Novom Sadu otišao sam u Beograd, na svoju prvu obuku za barmena u Udruženje barmena Srbije, i tu sam dobio svoj prvi sertifikat vezan za poznavanje rada sa koktelima. Jedan od mentora koji je ostavio najveći utisak na mene bio je Miloš Janošević, od kojeg sam najviše naučio. Inače, Miloš je pola godine poslije moje obuke osvojio Svjetsko prvenstvo barmena u Tokiju”, priča Kozarac koji je po završetku obuke radio u jednom lokalnom koktel baru.

“Kasnije sam se zaposlio u jednom hotelu, gdje je trebalo da napredujem u karijeri, ali to se nije dogodilo i dao sam otkaz te odlučio da se prijavim za posao na kruzeru. Zbog te odluke se nikada nisam pokajao, jer sam proputovao cijelu srednju Ameriku. Već na prvom ugovoru rada na kruzeru upoznao sam se s Indijcem Brajanom Brentom, koji je bio jedan od nekoliko barmena u cijeloj kompaniji sa titulom miksologist. Sa njim sam radio u ‘Alchemy’ baru, a tu zapošljavaju samo iskusne barmene. Na jednom brodu od 4.000 gostiju radila bi samo tri člana ‘Alchemy’ bara. Tokom karijere susreo sam mnogo barmena, ali od Brenta sam definitivno najviše naučio”, priča Kozarac i dodaje da žene najčešće traže klasične koktele, kao što su pina colada ili plava laguna, dok muškarci preferiraju cuba libre, old fashion i slično.

“Međutim to su klasični kokteli, a ja stvaram svoje recepte, koji su originalni i ne možete ih nigdje probati nego samo tamo gdje ja radim. Moje recepte na internetu ne možete naći”, kaže kroz osmijeh ovaj koktel majstor i napominje da je usavršavanje u miksologiji nastavio u Španiju, u Marbelji.

“Pošto sam znao dosta dobro španski, otišao sam na ‘Flair Camp’, a mentori su mi bili sami svjetski šampioni u flairu, najpoznatija lica bar industrije”, kaže Kozarac i dodaje da flair u baru predstavlja kombinaciju brzine i stila sa svim alatkama unutar bara prilikom pravljenja jednog koktela.

“Nažalost, dok sam radio na brodu, teško sam se razbolio, i 2020. godine iz zdravstvenih razloga napustio sam kompaniju. U septembru iste godine, za vrijeme pandemije korone, na preporuku mentora Toma Dajera odlučio sam da uradim tri online kursa prestižne European Bartending School. Zbog zdravlja svakako nisam ni mogao otići lično u London. Naravno, online iskustvo ne može se mjeriti sa stvarnim, ali ukoliko imate već iskustva u baru i sa koktelima, ovi kursevi vam mogu biti od pomoći”, priča Kozarac i napominje da je posjetio i “Bacardi” fabriku u Portoriku da bi dodatno proširio svoje znanje o rumu.

“Sada koktele pravim privatno u stanu, za prijatelje, dijelim svoje umijeće i na društvenim mrežama, ali radim kada vremenski uslovi dozvole i u lokalnom baru ‘Terasa’, subotom i srijedom, gdje je potražnja za koktelima konstantna. U jednoj večeri mogu napraviti i do 95 koktela, što je veoma mnogo. Ja sam svjestan da su kokteli skupi, nije malo osam KM za jedan koktel, za naše standarde je skupo, ali drago mi je da su moji sugrađani prepoznali ovo što radim i da su zadovoljni. Dobar barmen mora biti otvoren prema životu i svijetu i biti spreman na eksperimente”, zaključio je Kozarac.