Protiv sedam osoba uhapšenih u policijskoj akciji “Market” podignuta je optužnica zbog sumnje da su se bavili međunarodnim krijumčarenjem i prodajom kokaina.

Optužnica je podignuta protiv Mitje Kontiča (35) iz Slovenije, Aleksandra Nikolića (32) iz Sarajeva, Borisa Grujića (42), Slavena Radinkovića (26), Jovana Šumana (26), Igora Zarića (27) i Damjana Tepića (30) svi iz Banjaluke.

Optuženi se terete da su, u periodu od avgusta 2022. godine pa do aprila 2023. godine, kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na području BiH i Republike Slovenije, zajedničkim djelovanjem sa jasno definisanim ulogama i zadacima, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u više navrata vršili neovlašteni međunarodni prenos, skrivanje i isporuku opojne droge kokain u većim količinama iz inostranstva u BiH, radi dalje prodaje na području BiH.

 Prema navodima optužnice, optuženi Mitja Kontič se tereti za krijumčarenje i isporuku na područje Bosne i Hercegovine, opojne droge kokain u količini od jednog kilograma skrivene u spremniku vozila, a čija vrijednost na ilegalnom narko tržištu dostiže iznos od 35.000 evra.

 – Navedena opojna droga je zaplijenjena, prilikom realizacije akcije kodnog naziva “Market”, Tužilaštva BiH i MUP Republike Srpske, u februaru 2023. godine, u trenutku primopredaje droge u iznajmljenom stanu na području Banjaluke. Tom prilikom optuženi Šuman, Radinković, Zarić, Tepić i Grujić su uhapšeni – piše u optužnici.

 Nadalje, optuženi Kontič se tereti da je 14. marta ove godine, nakon što je u Ljubljani preuzeo “kokain” u količini od dva kilograma, po predhodnom dogovoru drogu predao Aleksandaru Nikoliću i pruzeo novac u iznosu od 18.000 evra.

 Obojica su uhapšena u koordiniranoj akciji MUP Kantona Sarajevo i MUP Srpske na području Sarajeva,  a prilikom pretresa pronađen je novac u navedenom iznosu.

 Prilikom izvršenih pretresa na više lokacija pronađen je i oduzet kilogram kokaina, velika količina novca, pištolj, veći broj mobilnih telefona, dva putnička automobila koja su korištena prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela od čega jedan putnički automobil ima ugrađeni specijalni bunker za ilegalni prevoz robe tzv. “štek” koji je korišten za krijumčarenje.