Iako su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković još krajem 2022. godine najavili da će biti objavljen spisak svih koji se vode kao zaposleni u ministarstvima, javnim institucijama i preduzećima, ali ne dolaze na posao, od toga do danas nije bilo ništa.

Javnost je tako ostala uskraćena za informaciju ko to prima platu za svoj nerad, a prema riječima sindikalaca, Vlada RS i ne želi da objavi spisak, jer znaju da se na istom nalaze zaposleni u njenim kabinetima.

Podsjećanja radi, iz Vlade RS su krajem decembra obavezali ministre i direktore republičkih uprava i organizacija da do 31. decembra 2022. godine raskinu ugovore o radu sa svim osobama koja se vode kao zaposlene u njihovim institucijama, a ne pojavljuju se na radnim mjestima. Tada je navedeno da će, ukoliko se nakon zadatog roka ustanovi da se takve osobe i dalje nalaze u radnom odnosu, odgovorne osobe, odnosno rukovodioci biti sankcionisani, a to znači razriješeni funkcija na kojima se nalaze.

Nakon toga, početkom 2023. godine, iz Vlade Srpske je saopšteno da je raskinut radni odnos sa više od 20 zaposlenih u institucijama Republike Srpske i javnim preduzećima, jer su utvrđene navedene nepravilnosti, a iz Kabineta republičkog premijera tada je rečeno da se provjeravaju na desetine anonimnih prijava.

– Jednom radniku koji je zaposlen u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Vlada RS uručila je otkaz, jer je utvrđeno da nije dolazio na posao. Radni odnos prekinut je sa zaposlenima u preduzećima “Pošte Srpske”, “RiTE Ugljevik”, “RiTE Gacko”, “Elektrobijeljina” “Hidroelektrane na Drini” i “Elektrokrajina Banjaluka”, naveli su iz Vlade RS.

Na upit zašto spisak ipak nije objavljen kako bi se bar znalo da li je Vlada RS otkrila još neradnika i gdje su zaposleni, te šta je konkretno preduzeto ne samo od  Vlade, već i institucija u kojima rade ti ljudi, da li se radi o otkazima ili drugim mjerama, ali odgovora nije bilo, prenosi N1.

– Vlada Republike Srpske u kontinuitetu sprovodi aktivnosti i mjere u vezi s pitanjem discipline na radnim mjestima kao i obaveze zaposlenih po osnovu radnog odnosa. Vlada je u ranijem periodu saopštila koje su to institucije i javna preduzeća u kojima je konstatovano kršenje radne discipline i nesprovođenje procesa rada. Ovaj proces se sprovodi u kontinuitetu, a sankcije u vezi sa nedolaskom na posao, kao i drugim povredama iz oblasti zapošljavanja sprovode se u skladu sa zakonskim propisima, odnosno Zakonom o radu – navodi se u odgovoru.