Mlada Banjalučanka svojim kreativnim kostimom mede stavlja osmijeh na lica mnogobrojnoj djeci, ali i odraslima, kako u Banjaluci, tako i u drugim gradovima Republike Srpske.

Medo ljubavi je ostao glavna atrakcija banjalučkih mališana, ali i starije populacije, te je rado viđen gost na svim veseljima i proslavama.

Iza maske velikog plišanog mede nalazi se lice tridesetčetvorogodišnje Jovane Rodić, koja je po zanimanju profesor razredne nastave.

“Počela sam raditi kao Medo ljubavi prije godinu i po dana, jer me je uvijek zanimao rad sa djecom, s obzirom na moju struku”, rekla je Rodićeva za “Nezavisne novine”.

Dodaje da je tražila nešto drugačije.

“Željela sam da obradujem mališane nečim što još nemamo u gradu i da napravim nešto što još nije viđeno kod nas i Medo ljubavi je ispao pun pogodak”, objasnila je ona, te dodala da je, što se tiče izgleda maske, tražila nešto univerzalno, da može i za dječake i za djevojčice.

“Medo je svima omiljena plišana igračka, pogotovo manjoj djeci i sam kostim je mekan i plišani”, kazala je ona.

Kostim je, kako kaže, šila šnajderica ručno u Srbiji.

“Ja sam jedina u Banjaluci koja na ovakav način uveseljava djecu”, istakla je ona.

Dodaje da interesovanje raste sve više, kako kod nas, tako i širom Republike Srpske.

“Često sam pozvana u Prijedor, Gradišku, Srbac, Doboj i Sanski Most”, rekla je ona.

Kako kaže, najčešće je gost iznenađenja na krštenjima, prvim rođendanima, zatim 18. rođendanima, ali čak i 50. rođendanima.

“Tu sam na svim dešavanjima, ali navela sam neka najčešća. Pored toga, bilo je i drugih lijepih trenutaka na kojima sam učestvovala, kao što su isporuka cvijeća na adresu, kao iznenađenje, ali i vjeridbe”, rekla je ona sa uzbuđenjem na licu.

Kako kaže, djeca su uvijek oduševljena, odrasli čak nekad i više od djece.

“Svi jedva čekaju da medo dođe i uvijek me pitaju da li ću i kod njih doći na rođendan”, ispričala je Rodićeva.

Dodaje da je njen posao pun zanimljivih anegdota.

“Kada prilaze odrasli, svi oni misle da je medo muškarac pa se iznenade kada čuju ženski glas”, kazala je ona.

Kako je ispričala, djeca uglavnom pokušavaju skinuti glavu mede, da vide ko je ispod.

“Standardno me vuku za repić, svako dijete hoće medu za sebe”, opisala je ona, te dodala da je Medo ljubavi na rođendanima i krštenjima uvijek iznenađenje sa tortom.

“Jednom sam došla da izvezem tortu, ali torte nije bilo. Krštenje je bilo u pitanju i ostali su bez torte, slastičari su zakazali, onda sam ja kao medo izašla bez torte i niko nije ni primijetio da nema torte, jer je bio fokus na medi”, navela je ona.

Objasnila je da je u kostimu prevruće, ali se već navikla.

“Jedino na šta dišem su medine oči, nema nigdje više otvora, na oči i gledam i dišem”, objasnila je ona, te dodala da joj ništa od toga ne smeta u ostvarivanju cilja, a to je da učini djecu veselom i nasmijanom, jer na taj način i ispoljava svoju ljubav prema njima.