Rivalstvo i razjedinjenost ostali su ključne karakteristike domaće političke scene. Osnivanjem stranke “Narodni front”, čije se djelovanje najavljivalo kao opoziciono, otvorena su nova pitanja o budućem pravcu opozicije.

Na čelu ove stranke stoji Jelena Trivić, čija su javna izlaganja izazvala pažnju, ali i podstakla spekulacije o njenim pravim ciljevima.

Njene kritike ne samo prema vlasti Repbulike Srpske već i prema gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću, postavljaju pitanje – da li je Trivićeva fokusirana na Stanivukovića ili je njena stvarna meta i dalje Milorad Dodik?

U razgovoru sa portal Insajder.in domaći politički analitičari i novinari daju analize dosadašnjih događaja ali i osvjetljavaju dinamiku ovih ključnih aktera domaće političke scene.

Politički analitičar Dragomir Vuković ističe da se političko djelovanje Jelene Trivić i Narodnog fronta zasniva na kritici svega postojećeg uz kriminalizaciju sistema, odnosno političkih lidera.

– Takav pristup postoji u političkoj taktici kao jedan instrument, ali Jeleni Trivić to ne bi trebalo da bude osnovno obilježje njene politike uzimajući u obzir da je Jelena Trivić univerzitetski profesor i obrazovana žena – rekao je Vuković.

Politički analitičar naglašava da Trivićeva i dalje istrajava na principu kriminalizacije i izjava da Milorad Dodik nije legalan predsjednik, a da je Draško Stanivuković izdao principe PDP-a, te da je ona jedini istinski opozicionar.

– To ponašanje Jelene Trivić malo iznenađuje. Dakle njena ozbiljna politika ne može da bude uspješna samo na negaciji i kriminalizaciji političkih protivnika. Ona mora da prije svega nudi bolja rješenja i bolje ideje od onih koji su na vlasti i protiv kojih je usmjerena-  naglašava Vuković.

Ističe da što se tiče Milorada Dodika razumije njenu ostrašćenost, s obzirom da je Trivićeva bila protivkandidat Dodiku i da je imala solidan rezultat.

– Imala je vrlo solidan rezultat u ovim ambijentima političke korupcije. Činjenica je da se kradu i kupuju glasovi i to rade svi, i ovi što su pobijedili i ovi što su izgubili, samo što ovi što su izgubili nisu imali dovoljno mehanizama i novca za pobjedu.

Što se tiče njenog odnosa prema Stanivukoviću, ja mislim da je Stanivuković jedan od rijetkih lidera PDP-a koji ima tu vrstu političke filozofije koja je po meni vrlo efikasna i produktivna i on je jedan pragmatičan političar koji je i nastao u politici kao klasični opozicionar, ali imajući u vidu da je on na vlasti i da rukovodi najvećim gradom Republike Srpske ta funkcija je po meni značajnija od bilo koje ministarske funkcije i on kao odgovoran čovjek mora da vodi računa o građanima Banjaluke i mora da sarađuje i sa političkim protivnicima – poručuje Vuković.

Dalje dodaje da Stanivukovića vidi kao talentovanog političara, ali da su prave slabosti vidljive na slici stanja PDP-a.

– PDP je kao stranka poprilično propala i poprilično zapuštena, te ima ograničavajući faktor. Moja procijena je da će on poslije turbulencija sa Borenovićem koji je loš političar, Stanivuković preuzeti PDP, a bilo bi dobro za PDP da Jelena Trivić nije otišla iz ove stranke – kaže Vuković.

Smatra da je njenim odlaskom stranka poljuljana iznutra, ali se ne slaže sa njenom konstatacijom da je Draško Stanivuković pogazio principe i ideale.

– Ja mislim da Stanivuković nije izdao principe i ideale pomoću kojih je došao na vlast ali mislim da je završni udarac u nestajanju PDP-a nanijela Jelena Trivić sa osnivanjem Narodnog fronta i to je veoma vidljivo. Da li će ona napraviti neki iskorak koji će ponuditi neke nove ideje to očekujemo da vidimo – poručuje Vuković.

Prethodnih dana medijski naslovi su pisali o tome da bi Jelena Trivić mogla da bude kandidat na izborima za poziciju gradonačelnika Banjaluke. Brojni analitičari su smatrali da bi ovakva najava mogla najviše da pogoduje SNSD-u, te da bi se mogao ponoviti scenario iz 2012. godine kada je razijedinjena opozicija omogućila pobjedu vladajućem SNSD-u.

– Čuo sam za tu ideju da će Jelena Trivić biti protivkandidat Stanivukoviću i slažem se sa tom tezom da bi to moglo da stvori blagu opoziciju. Kao ujedinjena, opozicija ima neke šanse. Razjedinjena nema šanse i to se pokazalo sve ove godine. Bilo bi to loše po meni i po PDP i po politiku. Mislim da Jelena Trivić ako želi ozbiljno da se bavi politikom, ona mora da se ogleda u jednoj novoj borbi, i to bi bio indiikator da li ona može da pobijedi. Mislim da bi u tom pogledu izgubili i ona i gospodin Stanivuković jer bi razjedinjene političke snage to doprinjele – zaključuje Vuković.

Nebojša Tojagić politički analitičar smatra da svako jačanje jednog dijela opozicije označava slabljenje drugog dijela.

– Rast PDP-a u Banjaluci je uzrokovao pad SDS-a. Tamo gdje je jak SDS tamo gotovo da i nema PDP-a. Formiranje nove opozicione stranke značilo je, bar kratkotrajno, slabljenje i SDS-a i PDP-a – smatra Tojagić.

Politički analitičar smatra da uz sve navedeno postoji velika neusaglašenost u opozicionim redovima oko brojnih stavova i različitih pitanja.

– Uz sve to definitivno postoji i višak sujete zbog koje se pojedini megalomaski predstavljaju kao lideri iza kojih stoji narod. U takvoj opoziciji opcija Jelene Trivić imala je dosta prostora za početni rast. Sve je evidentnije da im podrška pada i da se Narodni front polako osipa – poručuje Tojagić.

Smatra da upravo u tom kontekstu treba tražiti razloge najave kandidature Jelene Trivić i namjeru da vidi složnost opozicije i spremnost na nekakav kompromis.

– Mislim da je i ona više nego svjesna da bi samostalni izlazak na izbore za gradonačelnika definitvno predstavljao njen debakl, dok bi njeni birači samo umanjili rezultat opozicionog kandidata i povećali šanse SNSD-a. Da li u manjku dijaloga i razuma, a višku sujete i inata treba već sad tražiti uzroke opozicionog poraza? Mislim da je rano za takve ocjene – naglašava Tojagić.

Analitičar ističe da se trenutna slika opozicije bar u Banjaluci sve više svodi na PDP i gradonačelnika Stanivukovića.

– Stanivuković sebe nesumnjivo vidi u pokušaju da izbori novi mandat na mjestu gradonačelnika. Uđe li zaista u trku Jelena Trivić onda najviše razloga za zadovoljtsvo ima SNSD. Matematika je jasna i pokazuje da bi najvjerovatnije Imali izborni scenario kao i 2012. godine kada je kandidatura Čavića i Stevandića označila pobjedu Slobodana Gavranovića – zaključuje Tojagić.

Više kandidata pogoduje SNSD-u

Novinar Goran Dakić smatra da je Jelena Trivić izabrala neobičnu političku taktiku nakon osnivanja Narodnog fronta.

– Ta se taktika zasniva, prije svega, na medijskoj tišini. Postoji nebrojeno mnogo pitanja koja bi joj se mogla postaviti, ali ona za sada ta pitanja vješto izbjegava – poručuje Dakić.

On dalje dodaje da prvo od tih pitanja je svakako vezano za odluku da formira “Narodni front” sa političarima koje je do juče kao član PDP-a oštro kritikovala.

– Zašto je odlučila da pravi stranku sa preletačima koje je godinama kao dio PDP-a kritikovala – upitao je Dakić.

Smatra da će se Trivićeva boriti sa podjednakom strašću i protiv Dodika i protiv Stanivukovića jer je uvjerena da joj je Dodik ukrao izbornu pobjedu, a Stanivukovića već duže vrijeme optužuje da sarađuje sa Dodikom.

Kada je u pitanju najava kandidature Trivićeve na izborima Dakić smatra da rezultat ovakve kandidature zavisi od toga kako će se razvijati situacija u SNSD-u.

Ističe da se Đajić svim silama bori da bude prvi pik SNSD-a, ali da se može desiti i da sam Stanivuković bude izbor Dodika jer su svi dogovori mogući.

– I dalje je na snazi činjenica da veći broj kandidata na bilo kojim izborima odgovara jedino SNSD-u – zaključio je Dakić.