Trebinjska policija i straža Okružnog zatvora u Trebinju intezivno tragaju za državljaninom Kine Tengom Kileijem koji je pobjegao iz zatvora i pozivaju sve građane koji primijete čovjeka sa fotografije ili imaju informacije o njegovom kretanju da to prijave policiji.

Kako piše ATV Teng Kilei juče je pobjegao nakon što su ga u trebinjskom zatvoru posjetili majka i otac. Upravo su njih dvoje uhapšeni zbog sumnje da su mu pomagali u bjekstvu, ali su oboje nakon saslušanja pušteni na slobodu.

”Roditelji su mu došli u posjetu i on im je rekao da planira bjekstvo. Navodno su ga trebali sačekati, ali dosadašnja istraga ukazuje da nisu uspjeli da se sastanu i da među njima nije bilo kontakta nakon bjekstva”, kaže dobro upućeni izvor.

Uhapšen po potjernici Interpola Peking

Kilei se u trebinjskom zatvoru nalazio od 5. septembra kada mu je Sud BiH odredio privremeni pritvor nakon što je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Interpol Peking u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim sudom zbog sumnje da je počinio krivično djelo ”zločin ugovorne prevare”.

Po molbi za izručenje Biroa za istraživanje privrednog kriminala Ministarstva javne bezbjednosti Narodne Republike Kine Sud BiH je 12. oktobra donio rješenje kojim je Tengu Kileiju određen ekstradicioni pritvor. Po tom rješenju pritvor je određen do 3. marta 2024. godine, odnosno do izručenja ili nove odluke suda.

Državljanin Kine juče je oko 11.20 časova pobjegao iz Okružnog zatvora u Trebinju tako što se, tokom šetnje, pomoću žice od gromobrana popeo na jednu od zatvorskih zgrada, te skočio sa 12 metara visine. Nakon skoka, čudom je ostao nepovrijeđen i nastavio je bijeg i za njim je pokrenuta opsežna potraga koja je i dalje u toku.