Viktor Orban, Baja Mali Knindža, Matija Bećković, Danica Grujičić, Mlađen Cicović, Srebrenka Golić, Drago Šmitran, Džejms Džatras, Gorana i Moroslav Mikeš, Manojlo Vukotić, Dragomir Andan, Nemanja Majdov, Poljoprivredna škola Banjaluka…

Ovo je samo mali spisak odlikovanih povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Nakon što se slegla slavljenička atmosfera i srpsko političko jedinstvo oko proslave Dana RS, isplivalo je prvo nezadovoljstvo i to baš povodom ordenja koje je dijelio predsjednik Milorad Dodik.

Bilo je primjetno da ni ovaj put na spisku nije Srpska demokatska stranka koja je devedesetih odigrala ključnu političku ulogu u stvaranju Republike.

Ipak, u SDS je “pukao film” kada se na spisku odlikovanih našao prof. dr Nenad Kecmanović, profesor emeritus na FPN Univerziteta u Banjaluci. Koji se u javnosti pojavljuje i kao savjetnik predsjednika Dodika.

-Strašno je da Srpska demokratska stranka nije dobila orden za ulogu u stvaranju Republike Srpske, a da je juče taj orden, prije SDS, dobio Nenad Kecmanović koji je početak rata dočekao u fotelji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nakon što su se povukli Biljana Plavšić i Nikola Koljević – kaže za Srpskainfo šef Sektora za politiku i medije SDS Stevan Salatić.

-A SDS-ovi prvaci tog vremena smatrali su da bi bilo i neprimjereno sami sebi da dodjeljuju ordenje i to prije boraca koji su najzaslužniji za nastanak Republike Srpske. Ali danas, kada se ordenjem, poveljama i lentama kite oni koji nemaju ama baš nikakve veze sa stvaranjem Republike Srpske obaveza je podići glas takvom kasapljenju istoriji u kojoj oni koji su bili potonji u slavnom vremenu treba da dođu pred prve – poručije Salatić.