Cijene prevoza putnika u unutrašnjem saobraćaju povećaće se za 20 odsto, a u skladu sa zahtjevom “Željeznica Republike Srpske”.

Naime, povećanju tarife za prevoz putnika na prugama saglasnost je dala Vlada Srpske, pišu Nezavisne.

– Imajući u vidu da je postojeća putnička tarifa iz 2018. godine, a da je povećanje cijena materijala, energije, roba i usluga prouzrokovalo povećanje cijena usluga u svim vidovima saobraćaja, neophodno je da se izvrši usklađivanje važeće putničke tarife sa cijenama u okruženju i na globalnom nivou – stoji u saopštenju Vlade Srpske.

Kako se navodi, Željeznice Srpske dostavile su analizu putničkog saobraćaja u kojoj je izvršeno poređenje cijena prevoza željezničkog u odnosu na drumski saobraćaj i iz koje je vidljivo da su cijene u drumskom saobraćaju na nekim relacijama i do 50 odsto veće u korist drumskog saobraćaja, čak i ukoliko se cijene u željezničkom saobraćaju koriguju za 20 odsto.

– Nadalje, u analizi se navodi da bi povećanjem cijena prevoza sa postojećim brojem putnika, te prtljaga i ekspresnih pošiljaka ‘Željeznice Republike Srpske’ ostvarile prihod od 350.000 KM, što bi moglo doprinijeti kvalitetnijem željezničkom saobraćaju – navodi se u saopštenju.