Jedna korisnica društvene mreže “Iks” objavila je fotografiju kupatila u porodilištu Opšte bolnice u Prijedoru i skrenula pažnju na ozbiljne probleme sa higijenom.

Na fotografiji se može vidjeti uznemirujuća scenu gdje se na podu kupatila nalaze plahte koje sakupljaju vodu, a sve da voda ne bi curila na glavu upravi koja ispod ima sastanak.

– Opšta bolnica Prijedor. Prvo tuširanje nakon poroda. Upada spremačica i kaže sine izvini ali ja moram pokupiti ovu vodu. I mahnito baca plahte po podu. Kaže, uprava dole ima satanaak a kaplje im voda po glavi. Reko napokon kaplje gdje treba. U njenom pogledu je sve rečeno – napisala je ova korisnica.

Ispod su se nanizali razni komentari zgroženih ljudi:
“Blago onome ko tu nikada nije ušao.”,
“Neka neko taguje ministra Šeranića”,
“Tužno. Stvarno tužno. 40 godina nije urađeno ništa osim krečenja. Za tih 40 godina skoro sve institucije u Prijedoru su renovirane više puta, a bolnica…”.
Ovakvo neprikladno i nebezbijedno okruženje za žene koje su se tek porodile predstavlja ozbiljnu brigu za zdravstvene i higijenske standarde.
Kada vidimo ovakve primjere postalja se pitanje o odgovornosti i prioritetima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i uprave bolnice u  održavanju adekvatnih uslova za pacijentkinje i novorođene bebe. Pitanje higijene i održavanja bolničkog okruženja treba da bude na samom vrhu liste prioriteta za svaku zdravstvenu ustanovu, posebno za porodilišta.
Ova situacija u prijedorskom porodilištu baca svijetlo i na kontroverze oko ulaganja u zdravstveni sektor Republike Srpske, s obzirom na to da se ulaže oko 40 miliona KM u izgradnju garaže na UKC RS, dok je većina zdravstvenih ustanova skoro pa neuslovna za pacijente.