Ambasador Rusije u BiH Igor Кalabuhov kaže da očekuje izbalansiran pristup u Savjetu bezbjednosti UN prema BiH, a gdje se danas na sjednici obraća srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Кalabuhov je izrazio nadu da će Dejtonski mirovni sporazum, čiji je Ruska Federacija garant, biti temelj kada je riječ o zaštiti prava entiteta.

-Jedini način napretka u BiH jeste ravnopravan dijalog svih strana, bez nametanja odluka. Rusija je spremna da daje doprinos i igra pozitivnu ulogu u procesu primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je Кalabuhov.

On je uoči današnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti vođena debata o stanju u BiH rekao da Rusiji ne priznaje legitimitet Кristijana Šmita, jer nije prošao proceduru imenovanja u skladu sa pravilima i ukazao na je principijelan stav Republike Srpske po ovom pitanju.

-Mi se zalažemo za izbalansiran pristup međunarodne zajednice, a vidimo kakve negativne rezultate ima, kada je podijeljena i kada se vidi servilnost Zapadu, rekao je Кalabuhov.