Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena koji je potreban zbog rasta i zamjene istrošenih tkiva te za zacjeljivanje i obnovu ozlijeđenih tkiva. Međutim, s vremenom se postupno smanjuje kapacitet njegove obnove radi procesa starenja, trajnih preopterećenja organizma ili autoimunih bolesti.

U mladosti se gubitak kolagena brzo nadomješta, no s godinama postaje sve izraženiji te se računa da nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5 posto kolagena godišnje. No, nedostatak kolagena možete nadoknaditi i pravilnom konzumacijom hrane bogate mineralima i vitaminima.

Šta je kolagen?

Kolagen je bjelančevina koja je u osnovi gradtelj vaše kože. To je ujedno i glavni razlog zašto je i jedna od najučinkovitijih “anti-aging” tvari koje možete pružiti svom tijelu i tako vratiti mladolik izgled. Osobito u slučaju ako su vaše dvadesete već iza tebe, jer nakon dvadesete godine starosti vaše tijelo tvori sve manje kolagena, posebno u slučaju kada vam nedostaje osnovnih graditelja.

Znakovi tog opasnog pomanjkanja su:

duboke bore,

sve labavija koža,

podočnjaci,

izrazito obješeni obrazi,

podbradak itd.

Zato je važno odmah priskočiti na pomoć svom organizmu i pobrinuti se za maksimalno usporenje procesa starenja, te vraćanje mladolikog izgleda. U nastavku smo izdvojili nekoliko namirnica koje će vam u tome pomoći.

Nemasni proteini

Kolagen je najzastupljenija vrsta bjelančevina u tijelu, prvenstveno zadužena za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte, a kako bi osiguralo da ga uvijek ima dovoljno, tijelu su potrebni proteini iz hrane kao dijelovi za njegovu proizvodnju. Protein koji jedemo razgrađuje se u aminokiseline tokom probave, koje se zatim ponovno skupljaju u kolagen. Stoga, napunite svoj tanjir hranom bogatom proteinima s malo masti, kao što su pileća prsa ili puretina.

Grašak

Mali, ali vrlo moćan – to je opis zelenog graška. Samo jedna šoljica graška sadrži gotovo osam grama proteina. Ako ga ne volite jesti samog, možete ga ubaciti u salatu, dodati u supu ili pomiješati sa svježim začinskim biljem kako bi napravili pesto kojim možete preliti tjesteninu.

Mrkva

Mrkva je osim kolagena sjajan izvor i vitamina A. Stručnjaci preporučuju da je jedete samostalno, u salati ili pomiješanu sa slanutkom (koji je još jedan dobar izvor proteina).

Supa od goveđih kostiju/koljenica

Za one koji nisu vegani, mesna supa jedan je od najboljih izvora kolagena, posebno supa od goveđih kostiju, koje su odličan izvor kolagena tipa I – one vrsta kolagena koja ima najvažniju ulogu u zdravlju kože, kose i noktiju.

Lisnato povrće

Tamno lisnato povrće, uključujući špinat, kelj i blitvu, sadrži vitamine A i C te cink koji pomažu u proizvodnji kolagena.

Sardine

Riblji se kolagen nalazi u kostima, koži i ljuskama ribe. Dakle, želite li iskoristiti sve dobrobiti ovih plodova mora, odaberite sitniju ribu koju ćete moći pojesti cijelu ili gotovo cijelu, kao što su srdele ili sardine.