Postoji jednostavan način da malo uštedite na računima i učinite stan mnogo toplijim nego ranije

Grijalice se najčešće postavljaju na spoljne zidove i ispod prozora – u skladu sa principom da najbolje odgovaraju tamo gdje nastaju najveći gubici toplote.

Međutim, vrijedi ograničiti curenje toplote kroz zidove (naročito ako zgrada nije izolovana ili nedovoljno izolovana). I ovde pomenuti trik dobro dođe. Sve što treba da uradite je da imate pri ruci karton i aluminijumsku foliju.

Šta učiniti da vaš dom bude topliji? Koristite aluminijumsku foliju

Pažljivo umotajte karton aluminijumskom folijom i stavite ga iza grijača. Sjajna strana mora biti okrenuta prema radijatoru (ona je ta koja reflektuje toplotu). Najbolje će raditi deblja folija – trajnija je. „Ekran“ koji smo napravili ograničava apsorpciju toplotne energije zidovima, čime se smanjuje potrošnja energije potrebna za zagrijavanje prostorije.

Jednostavan trik koji će vam uštediti novac

Malo ljudi je svjesno činjenice da PVC prozori imaju ljetnji i zimski režim. Napravljeni su da se prilagode temperaturi. Propuštaju više vazduha ljeti i manje vazduha zimi. Da li želite da uštedite na grijanju i smanjite račune za struju? Ne zaboravite da promijenite režim u prozoru , što je veoma lako i donosi mnogo prednosti.

Najbolje je promijeniti režim prozora u kasnu jesen, kada je napolju hladno . Prozor u ljetnjem režimu propušta hladan vazduh u stan ili kuću. Kad je napolju vruće, to je spas, ali kada dođe jesen, moramo više da se grijemo, a samim tim i plaćamo. Za prebacivanje prozora u zimski režim i zaptivanje, potreban vam je samo standardni imbus ključ (prečnika 4 mm), koji ćete naći u svakoj prodavnici građevinskog materijala.

Otvorite prozor. U njegovom donjem dijelu je rupa. U njega ubacite ključ i okrenite ga u smjeru kazaljke na satu – tako da duži dio ključa bude na desnoj strani. Ovo je dovoljno da promijenite režim sa ljetnjeg na zimski i zatvorite prozor za oko 1,5 mm. Ne čini se mnogo, ali vjerujte, čini razliku. Da biste vratili ljetnji režim, potrebno je da uradite potpuno isto, ali obrnuto – okrenite ključ ulijevo u proljeće, piše Krstarica.