Na zvaničnoj Facebook stranici bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića koji izdržava svoju četverogodišnju zakonsku kaznu u Vojkovićima postavljena je objava.

U Fejsbuk objavi komentarisano je da su penzioneri u Federaciji stavljeni na marginu te postavlja pitanje gdje je Vlada FBiH potrošila 79,5 miliona KM.

– Član 79. je odredio redovno usklađivanje, odnosno obavezno povećanje u zavisnosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI).

Ovaj član garantuje povećanje penzija na način da opšti rast boljitka društva (koji je definisan rastom BDP-a) prati i primanja penzionera i da se uskladjivanjem eliminiše negativan uticaj rasta cijena.

Međutim, kako su penzije u Federaciji u znatnom zaostatku za ostatkom primanja društva, na moje instistiranje u Zakon je ubačen i član 80. – navodi Novalić.

Međutim, s obzirom na to da se Novalić nalazi u zatvoru te da je u njemu strogo zabranjeno korištenje interneta, postavlja se pitanja kako bivši premijer tačno objavljuje svoje statuse.

Je li njegovu Fejsbuk stranicu i tekstove na njoj sve vrijeme zapravo piše i objavljuje neko drugi?

Je li Novalić možda piše u zatvoru, pa tekstove nekom dostavlja da ih prekucava i objavljuje na njegovim društvenim mrežama?

Ili, Novalić nekako zaobilazi sva pravila pa koristi internet i objavljuje statuse iz zatvora?