Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo (IJZ) RS, rekla je na suđenju svom bivšem direktoru Branislavu Zeljkoviću, optuženom u predmetu “korona ugovori”, da se Komisija za javne nabavke medicinske zaštitne opreme nije sastajala, ali i dodala da su maske, naručene od konzorcijuma preduzeća “Prokontrol” i “Promeding”, odgovarale standardima, te da je njihova cijena od 6,90 KM po komadu tada bila prihvatljiva.

U ovom procesu, podsjetimo, sudi se i Slavku Bojiću, direktoru firme “Procontrol” iz Banjaluke, a uz njih dvojicu, na optuženičkim stolicama su i direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, vlasnik Turističke agencije “Travel4fun” Saša Marković, kao i Sani Crljić, bivši direktor firme “Sineks laboratorija”.

Aćimovićeva je potvrdila da je bila član Komisije za javne nabavke u IJZ RS, ali je njen posao, kako je istakla, bio da procijeni tehničke karakteristike robe, u smislu da li odgovara standardima i potrebama.

Ona je u vrijeme spornih nabavki bila zaposlena u epidemiološkoj službi u IJZ RS, a potvrdila je da se u slučaju nabavki medicinskih maski, odnosno zaštitnih maski KN95 od konzorcija “Prokontrol-Promeding” radilo o pregovaračkom postupku.

“Nisam proučavala proces nabavki, a u ovom slučaju prvo sam dobila informativnu ponudu koju mi je donijela koleginica Vanja Čanković iz Službe za ekonomsko-finansijske poslove. Utvrdila sam da sertifikat maski odgovara standardima i propisima”, naglasila je Aćimovićeva svjedočeći u Okružnom sudu u Banjaluci.

Dodala je da se dokumentacija pripremala u jedan ili dva dana i da se radilo o hitnim narudžbama. Kazala je da u vrijeme tih nabavki nije imala informacije čime se bavi firma “Prokontrol”, te da je kasnije iz medija saznala da nema dozvolu za nabavku medicinske opreme.

Potvrdila je da, iako na zapisniku Komisije za javne nabavke o ocjeni kvaliteta ponuđača za nabavku medicinskih repsiratornih maski piše da su se sastajali, to nije bilo tako.

“Komisija se nije sastajala, već smo dobijali dokumentaciju koja je meni dolazila je sa potpisom predsjednika Komisije koji je ekonomske struke Dragana Obradovića. Čim je bio njegov potpis smatrala sam da je taj dio koji se odnosi na njegovu oblast u redu. Pregledala sam sertifikat o maskama i tehničke karakteristike su odgovarale neophodnim standardima”, rekla je Aćimovićeva.

Pojasnila je da se komisija nije sastajala jer je tada bila preporuka da se ne sastaje više ljudi zbog zaraze, a ona je imala puno posla kao i ostali.

Tvrdi i da Zeljković njoj nije sugerisao da odabere određenog ponuđača i nije čula da je to nekome drugom rekao.

Pojasnila je i da su od konzorcijuma “Promeding-Prokontrol” nabavljene KN 95 maske koje spadaju u ličnu zaštitnu opremu od virusa korona.

“Cijena tih maski od 6,90 KM po komadu nije bila sumnjiva jer je vladala ogromna potražnja u svijetu”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je rekla i da u vrijeme spornih nabavki nije znala ništa o firmi “Trafel4fan” i ko je Saša Marković i da on nije dolazio direktno kod nje.

Zeljkovića i ostale optužene terete za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki za vrijeme epidemije virusa korona kojim je, kako se navodi, Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. Suđenje je, kako su “Nezavisne novine” ranije pisale, više puta odgađano zbog bolesti Bojića, prenose Nezavisne.