Povodom sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, Javno preduzeće Službeni glasnik i Javna ustanova Službeni glasnik Republike Srpske kao istovrsne institucije koje je osnovala Republika Srbija odnosno Republika Srpska, negujući višedecenisjko prijateljstvo i već uspostavljenu partnersku saradnju, održali su zajednički sastanak najvišeg rukovodstva obe institucije, na čelu s direktorima Mladenom Šarčevićem i Milošem Lukićem.

Na tom sastanku direktori obe institucije potpisali su memorandum o saradnji kojim će se formalizovati njihova dosadašnja uspešna saradnja, koja će se dodatno proširiti i intenzivirati u narednom periodu.

Saradnja će se fokusirati na delatnosti koje se odnose na objavljivanje službenih glasila i kreiranje i vođenje elektronskih pravnih baza, promociju srpskog jezika i kulture, razvoj izdavaštva u oblasti visokog obrazovanja obe institucije, stvaranje leksikografskih edicija koje bi obuhvatale prostor Republike Srbije i Republike Srpske, pružanje pomoći i podrške u obavljanju delatnosti obe institucije, kao i na zajednički doprinos obavljanju i unapređenju zajedničkog kulturnog, obrazovnog, naučnog i privrednog razvoja.
Dinamika saradnje utvrdiće se kroz dalju realizaciju zaključenog memoranduma.

Za Službeni glasnik saradnja sa Službenim glasnikom Republike Srpske postala je tradicija. S našim prijateljima i kolegama koji rade isti posao u Banjaluci uglavnom smo sarađivali u oblasti izdavanja službenih glasila i vođenja elektronskih pravnih baza, te delimično povodom sajamskih aktivnosti. Naša namera je da ovu saradnju značajno unapredimo, ubrzamo dinamiku naših susreta i organizujemo ih više puta godišnje, naizmenično u Republici Srpskoj i Srbiji. Osim u oblasti službenih izdanja, gde smo zbog komplementarnosti već uspostavili blisku saradnju, Službeni glasnik u Srbiji ima razvijeniju delatnost izdavanja knjiga i leksikografiju, te lično mislim da je upravo to prostor za proširenje naše saradnje. S obzirom na to da je u Službenom glasniku u toku proces formiranja posebne Leksikografske redakcije, smatram da sve teme koje budu leksikografski obrađivane, a naročito istorijske, arheološke i geografske, treba da obuhvate ne samo prostor Republike Srbije nego i Republike Srpske. Smatram da ćemo zaključenjem ovog memoranduma znatno proširiti saradnju i omogućiti da ove dve institucije sarađuju u svim oblastima, izjavio je direktor Javnog preduzeća Službeni glasnik.

Naše dvije institucije i ranije su uspješno sarađivale, imali smo zajedničke izdavačke aktivnosti, a Službeni glasnik ranije je pomagao u tehničkom opremanju „Službenog glasnika Republike Srpske“. Kada bismo se vodili osjećajem koji imamo gospodin Šarčević i ja, kao i svi radnici obje naše institucije, ovaj memorandum nam ne bi ni bio potreban, jer mi oba naša kolektiva smatramo bratskim i najbližim i ne postoji pitanje od strateškog ili manjeg značaja o kojem ne razmišljamo isto. Memorandum smo potpisali jer smo prepoznali koliko je važno da sve institucije, preduzeća i ustanove Srbije i Srpske budu dio poruka Svesrpskog sabora, ali i da bismo budućim generacijama koje budu vodile naše države i naše institucije ostavili svijest da uvijek unapređuju saradnju koju imamo, izjavio je direktor Javne ustanove Službeni glasnik Republike Srpske.

Ovo je važan korak u jačanju veza između naroda sa obe strane Drine koji dele zajedničku istoriju, kulturu i tradiciju.

Verujemo da je naša obaveza da negujemo ove veze, podržavamo jedni druge i radimo zajedno na zajedničkim ciljevima.