Krivičnu prijavu predsjednika RS Milorada Dodika protiv Kristijana Šmita (Christian Schmidt) sarajevsko Kantonalno tužilaštvo proslijedilo je Tužilaštvu BiH na daljnju nadležnost, saznaje Detektor.

Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić, za Detektor je kazala da je prijava predsjednika RS Milorada Dodika protiv Kristijana Šmita koju su dobili od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, proslijeđena Tužilaštvu BiH.

– Tužilaštvo Kantona Sarajevo proslijedilo je predmetnu prijavu Tužilaštvu BiH na dalju nadležnost – kazala je Bavčić.

Iz Tužilaštva BiH nisu mogli putem telefona odgovoriti na upit o preuzimanju nadležnosti.

Predsjednik RS Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Šmita Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, koja je dalje proslijeđena sarajevskom kantonalnom tužilaštvu na nadležno postupanje. On je na svom Twitter nalogu napisao da je prijavu protiv Šmita podnio “zbog neovlaštenog bavljenja poslom visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN”.

Ranije je krivičnu prijavu Dodik podnio i protiv tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića, koji je podigao optužnicu protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

– Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika – napisao je Dodik u svojoj objavi smatrajući da je Ćosić kao službeno lice Tužilaštva, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a te Lukiću, donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo “povreda zakona i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Za Detektor je potvrđeno da je ova prijava dodijeljena u rad republičkom javnom tužiocu koji će dalje odlučiti u kojem smjeru će se odvijati rad na ovom predmetu, prenosi Avaz.