Na nedavno održanoj sjednici skupštine Grada Banjaluka usvojena je odluka da grad na Vrbasu dobije svoju prvu sportsku gimnaziju.

Kako je saopšteno sportska gimnazija biće smještena u prostorijama čuvenog Sokolskog doma, a prve đake trebalo bi da primi već od školske godine 2024./2025. Da se ubrzano radi na ovom projektu svjedoči i činjenica da je samo nekoliko dana nakon održane skupštine u četvrtak 28. marta raspisan i tender za rekonstrukciju i sanaciju objekta Sokoloskog doma i njegove prenamjene u sportsku gimnaziju.

Kako se vidi iz tenderske dokumentacije riječ je o radovima čija je visina procijenjena na nepunih 1,5 mil KM tačnije vrijednost iznosi 1.463.369 KM sa uračunatim PDV-om.

Ponude izvođača moraju važiti 60 dana računajući od isteka roka za podnošenje ponuda, a rok za dostavljanje je 17. april 2024. godine do 12:00 časova, prenose Nezavisne.

Kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena.

Budući izvođač radova, između ostalog, treba da izradi projekat objekta i projektnu dokumentaciju koja je potrebna za izvođenje radova na predmetnom objektu (glavni projekat, idejni projekat, izvedbeni projekat i projekat izvedenog stanja); izvrši pribavljanje potrebnih saglasnosti, pribavi potrebnu građevinsku dozvolu za izvođenje radova, i ostalu dokumentaciju, zaključno sa upotrebnom dozvolom u skladu sa važećom zakonskom regulativom i ovlaštenjem datim od strane Naručioca, izradi tehničku dokumentaciju i drugo.

Izvođač se obavezuje da će sve obaveze kompletno izvršiti i predati u roku od šezdeset dana, računajući od dana uvođenja u posao, navedeno je.

Sokolski dom je izgrađen 1937. godine za vrijeme Vrbaske banovine, u seriji značajnih građevinskih poduhvata koji su u Banjaluci ostavili monumentalne zgrade po kojima je i danas prepoznatljiva.

Objekat je rađen po projektu beogradskog arhitekte Branka Jovanovića, a radove je izvodilo građevinsko preduzeće Ljube Jeftića, pod nadzorom poznatog banjalučkog inženjera Stojana Borovnice i projektanta Jovanovića.

Kamen temeljac za banjalučki Sokolski dom postavljen je 20. decembra 1931.godine.

Za osnivanje sportske gimnazije u Banjaluci traži se rješenje godinama unazad, a sad se čini da će ova priča končano dobiti i svoj epilog, prenosi eKapija.