Isplaćene su sve gradske stipendije za 1.374 učenika, čime je okončan ovaj proces za školsku 2022/2023. godinu, navode iz Gradske uprave.

Ističu da su nedavno uplaćene deveta i deseta stipendija, čime je završena isplata učeničkih stipendija za ovu godinu.

Napominju da je istovremeno isplaćena i sedma stipendija koju grad Banjaluka dodjeljuje studentima.

“U okviru Programa podrške grada, početkom idućeg mjeseca biće raspisan konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2023/2024. godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra”, navode iz Gradske uprave.

Kako su istakli, predviđeno je da ukupno za stipendije bude izdvojeno 1,8 miliona KM, a učenici i studenti moći će da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija, i to: stipendije za uspjeh u školi odnosno na studiju, stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za deficitarna zanimanja.

Za narednu školsku/akademsku godinu utvrđena su i deficitarna zanimanja, i to za učenike srednjih škola biće stipendirano školovanje za zanimanja geodezija i građevinarstvo – tesar; geodezija i građevinarstvo – armirač-betonirac i poljoprivreda i prerada hrane – mesar.

Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za zanimanja računarstvo i informatika – diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ESTS; računarstvo i informatika – matematika i informatika, nastavni smjer – diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ESTS i tekstilno inženjerstvo, obućarska tehnologija i dizajn – diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva – 240 ESTS.

Podsjećamo, učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 100 KM, a za deficitarna zanimanja 170 KM. Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznosiće 150 KM, a za deficitarna zanimanja 260 KM.