„Dan vještačke inteligencije i robotike“ koji je održan u Gradišci u petak okupio je brojne privrednike, građane i učenike srednjih škola koji su željeli da čuju iskustva stručnjaka iz ove oblasti i upoznaju se sa najnovijim dostignućima, istraživanjima i inovacijama u svijetu savremenih tehnologija.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je „Dan vještačke inteligencije i robotike“ jedan od rijetkih skupova ovakvog tipa u regionu i da je namjera ove lokalne uprave da se uključi u savremene tehnološke trendove. On je rekao da će Gradska uprava Gradiške u narednoj godini krenuti sa izradom sedmogodišnje strategije vještačke inteligencije, koja bi definisala naredne mjere u ovom procesu.

Stručnjak u oblasti vještačke inteligencije Dejana Ugrenović iz Beograda istakla je da vještačka inteligencija i robotika daju nove mogućnosti u svakodnevnom životu i mogu da doprinesu postizanju boljih rezultata u privredi i poslovanju, ali da su za njihovu efikasnu primjenu potrebni edukacija, želja za napretkom i prepoznavanje mogućnosti novih tehnologija.

Skupu, koji je organizovala Gradska uprava Gradiške u saradnji sa stručnjakom u oblasti vještačke inteligencije Dejanom Ugrenović iz Beograda, prisustvovao je i Đorđe Puhalić iz Odjeljenja za informacione tehnologije u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.