Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Sevlid Hurtić rekao je da je za rješavanje problema izgradnje skladišta za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori potrebna jaka medijska kampanja, uključujući i pres konferencije u Beču i Strazburu.

Hurtić je rekao da je na sličan način riješen problem kada je u kampu Lipa bila planirana zatvorska jedinica.

“Predložio sam kolegama da prebacimo lopticu u Hrvatsku i u Beč i Strazbur, da održavamo pres koneferencije, razgovaramo sa eminentnim ljudima”, rekao je Hurtić novinarima u Novom Grad nakon sastanka u vezi sa problematikom izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Hurtić je istakao da ovo nije problem jedne etničke grupe i jednog grada.

“Najviše su pogođeni Novi Grad i Velika Kladuša, ali radijacija nema barijere. Ne mogu očekivati da će pogoditi samo BiH. Želim da se svi angažujemo jer ne želimo da imamo novi Černobil”, rekao je Hurtić, kako prenosi Srna.

On je rekao da očekuje da se angažuju svi građani BiH.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su aktivnosti institucija Republike Srpske i BiH imale za rezulatat da Hrvatska po pitanju Trgovske gore angažuje međunarodnu pravnu kuću.

“Zadovoljni smo ozbiljnim koracima koje su uradile institucije u suzbijanju namjera Hravstke. Na sve poteze Hrvatske smo pravovremeno reagovali”, rekao je Drljača.

U Novom Gradu danas je održan sastanak o problemu Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad, na samoj granici sa BiH.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košaras, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, ministar prostornog uređenja, građevinsrstva i eklogije Republike Srpske Bojan Vipotnik, te predstavnici lokalnih zajednica Novi Grad, Prijedor , Kostajnica i Kozarska Dubica.