Obnova kuća Hrvata povratnika u entitetu Republika Srpska ide veoma sporo, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine (HB) Francisko Brdarić na upućenim “urgencijama u rješavanju aktuelnih pitanja” u mjestima Derventa, Modriča, Vukosavlje, Brod, Šamac, Teslić, Kotor Varoš, Banja Luka i Doboj

Izrazivši nezadovoljstvo zbog spore obnove kuća, Brdarić je naglasio i da je, kako je rekao, uputio urgenciju Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice u Sarajevu, ministru Nerinu Dizdaru , Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Sarajevu, ministru Sevlidu Hurtiću, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, premijeru Nerminu Nikšiću i ministru Vojinu Mijatoviću, te podpredsjedniku republike Srpske, OHR-u i OSCE-u u Bosni i Hercegovini, Američkoj, Britanskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Austrijskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini, instucijama Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Hrvatskom saboru i uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“Ne obnavljaju se kuće po javnom pozivu Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice za period 2022 /23 godinu za Hrvate u Doboju, Modriči, Vukosavlju i Brodu. Na javni poziv za područje Doboja apliciralo je 19 Hrvata, za područje Modriče pet Hrvata, za područje Vukosavlja dva Hrvata, za područje Dervente 57 Hrvata, a za samo dva Hrvata sa područja Dervente je potpisan ugovor o dodjeli građevinskog materijala.

Hrvatski blok Bosne i Hercegovine je izrazio nezadovoljstvo, jer u Modriči, Doboju, Vukosavlju, Brodu u poslednjih godinu dana nijedna kuća nije obnovljena. Slično stanje je u Tesliću, Šamcu, Banjaluci i Kotor Varoši.
Kada se otklone svi administrativni problemi povratka i kada uslovi povratka budu transparentni bez dva kriterijuma onda ćemo tek moći reći da povratnici imaju mogućnost slobodno odlučiti hoće li se ili ne vratiti, te ćemo tada moći vidjeti koliki je stvarni intres za povratak. Što se tiče bosanskih Hrvata koji su
sada u Hrvatskoj, tačno je da je veliki broj njih zaintresovan za povratak u Bosnu i Hercegovinu.
Njihov povratak u BiH je na instuticijama Bosne i Hercegovine koje su postavile na javnim pozivima dva kriterijuma, jedan osnovni i jedan posebni kriterijum u kojem se nalaze većinski Bošnjaci. Treba istaći da u odnosima prema Hrvatima i dalje postoje mnogobrojna neriješena pitanja, kao što su pitanja raseljenih i nestalih, pitanja infrastrukture i projekata za poljoprivredu. Hrvatski blok Bosne i Hercegovine tražiće  reviziju za javni poziv 2022/23 godinu, po pitanju obnova kuća i infrastrukturnih projekata, apliciranih u Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

I to za područje opštine Modriča, u mjesnim zajednicama Kladari Donji, Kužnjača, Botajica, Riječani, Čardak, Garevac i Dobra Voda. Apliciralo je pet Hrvata, nije odobren niti jedan ugovor po Javnom pozivu za 2022/2023 godinu. Za sedam Bošnjaka u Modriči je potpisan ugovor po posebnom kriterijumu, a za Hrvate nijedan!

Sa područja Dervente, Ljupljanica, Bijelo Brdo, Begluci, Modran, Gornji
Božinci, Gornja Ljupljanica, Kuljenovci, Mišinci, Velika Bukovica, Donji
Višnjik, Živinice, Tetima i Božinci apliciralo je 57 Hrvata, odobreno za samo dva Hrvata.

Sa područja Doboja, Foča, Veliki Prnjavor, Johovac, Komarica, apliciralo 19 Hrvata, niti jedna kuća nije odobrena po Javnom pozivu 2022/23

Sa područja Vukosavlja, Pećnik, aplicirala dva Hrvata, nije odobren nijedan ugovor za 2022/23.

Sa područja Broda, Koraće, Grk, Novo selo, Kolibe, aplicirala dva Hrvata, jedan ugovor poništen i jedan na preliminarnoj listi skinut.