Pucnjevi u šumi iz nepoznatog smjera uznemirili su juče policajce u Karlovačkoj županiji te su u akciju poslani pripadnici specijalne policije.

Kako se neslužbeno doznaje, pripadnici specijalne policije Osijek prijavili su da su odvratili grupu migranata te da je prema njima u tom trenutku pucano iz vatrenog oružja. Incident je bio u srijedu poslijepodne, a sve se odvijalo u šumskom predjelu u okolini Slunja, koje je poznato kao dio balkanske krijumčarske rute migranata.

Pretražili su cijelo područje te nisu pronašli niti ljude niti čaure niti oružje. Na sreću, nema informacija o povrijeđenima. 

Prema informacijama 24sata, jedna od mogućnosti je i kako je neko pucao s druge strane granice, unutar BiH. Kontaktirali su odmah kolege iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, no oni nisu imali dojava ili postupanja.

Karlovačka policija, kako navodi Jutarnji, potvrdila je da su “jučer oko 15.40 sati policijski službenici koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području općine Rakovica u mjestu Koranski Lug, čuli nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine, a nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na teritorij Republike Hrvatske”.

“Na lokaciji gdje su bili raspoređeni policijski službenici provedene su mjere i radnje prvog zahvata, uključujući i dokaznu radnju očevida kojima za sada nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja. Napominjemo da nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen. Također, o ovim saznanjima obaviještena je i policija BiH te prema prvim informacijama nemaju saznanja o takvom događaju”, kažu u policiji o ovom događaju.

“Ljudi kradu drva pa se obračunavaju. Ima ondje i dosta krivolovaca, a znaju se i međusobno svađati krijumčari ljudi. Migranti plaćaju raznima da ih prevedu preko granice pa su i oni nezadovoljni kad ih netko prevari”, navode izvori za 24sata za situaciju u pograničnom području BiH.

Nažalost, sve to se odražava i na ljude u okolici Slunja i Rakovice, koji su sve nervozniji zbog prolaska grupa migranata. Osim što za sobom ostavljaju nered, smeće i odjeću, u strahu su jer ne znaju je li iko od njih naoružan. Da to nije rijetkost govore i medijski izvještaji iz susjedne Srbije i Vojvodine gdje su česti oružani obračuni bandi krijumčara iz  Avganistana. 

“Šuma je postalo ratno područje migranata i krijumčara ljudi. Nedavno sam imao susret sa naoružanim Avganistancima. Išao sam šumom, neasfaltiranim putem. Odjednom sam čuo glas, kako pričaju preko radija, a onda sam ugledao troje kako stoje pored ograde u grmlju, sa dvije automatske puške. Imali su su opasače, spremnike za metke, ručne bombe. Vidio sam da je do njih došao privatni auto, ‘Opel astra’. Pobjegao sam, izvadio telefon i pozvao policiju. Kako sam stigao do asfalta, oni su ulazili tim autom u šumu, a potom ih iz šume izlazi još sa puškama. Nisam znao što da radim, oni su mi vidjeli i lice i sve. Policija je došla poslje 15 minuta. Ovo nije vojska, ovo su komandosi”, rekao je mještanin Ištvan Sarapka za Novu.rs.