Dok je turistička sezona pred vratima, dotle su hotelijeri i ugostitelji u grčevitoj potrazi za radnicima. Prvenstveno se to odnosi na kuvare i konobare, što pokazuje na stotine oglasa kako na specijaliziranim portalima tako i u službama za zapošljavanje, ali i na društvenim mrežama.

Sezonski rad

Iako su brojni poslodavci u BiH, kako smo i pisali, ponude za posao sezonskim radnicima oglasili još u januaru, u pojedinim turističkim mjestima su bili prisiljeni umjesto domaće, praktično, uvesti radnu snagu iz Nepala i Bangladeša.

Činjenica je da značajan broj radnika neophodnih u ugostiteljstvu, u potrazi za boljim uslovima i višoj plaći, na sezonski rad odlazi u susjedne Hrvatsku i Crnu Goru, ali primanja koja nude bh. poslodavci, posebno kada je riječ o kuvarima, dosežu vrtoglave iznose, nerijetko više i od 3.000 KM, i to uz urednu prijavu.

Potvrđuje nam to i predsjednik Udruženja hotelijera i ugostiteljskih radnika BiH Amir Hadžić, koji ukazuje, upravo, na to da ugostiteljski radnici posebno u sezoni napuštaju BiH i mjesto za rad biraju, osim u susjednim zemljama, u Njemačkoj i Švajcarskoj, prenosi Avaz.

– Svi, naravno, biraju bolje uvjete i mjesto gdje će im biti isplativije raditi, ali tu se postavlja i pitanje odvojenosti od porodice, visokih troškova života u tim zemljama, posebno Njemačkoj i Švicarskoj. Kada je riječ o sezoni, naši radnici više biraju susjedna primorja. Činjenica je da je unutrašnjost BiH, takoreći, najviše izložena odlasku radnika – kaže nam Hadžić.

Bolji uslovi

Kako naglašava, kritiku treba uputiti i poslodavcima u ovom sektoru.

– Nije sve do radnika. Na kraju krajeva, svi biraju lokaciju na kojoj će imati bolje uvjete. Zalažem se za to da se s njima, pogotovo kuvarima i konobarima, napravi kompromis i dogovor da im se da stimulans, to jeste povećanje plaće u sezoni, da nam ljudi ne odlaze – kaže Hadžić.