Tužilaštvo BiH formiralo je predmet povodom izjava ministra odbrane BiH Zukana Heleza, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Helez je, podsjetimo, između ostalog, iznio tvrdnju o postojanju “vojnih kampova za obuku paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske”, a rekao je i da u Bosni i Hercegovini postoje “neke snage” za koje ne bi govorio ni čije su, ni kakve su.

Iz Tužilaštva su se danas oglasili o njegovim izjavama.

“Nakon iznesenih medijskih navoda ministra odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, g. Heleza, u Tužiteljstvu BiH u Odsjeku za terorizam, formiran je predmet kojim je zadužen postupajući tužitelj”, rekao je za “Nezavisne novine” Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Prema njegovim riječima, u okviru predmeta, ministar će biti pozvan da da iskaz, te prezentuje sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže.

“Podsjećamo da sve instucije, nositelji funkcija, kao i građani imaju zakonsku obavezu prijavljivanja nadležnim institucijama svih saznanja o počinjenim kaznenim djelima, kao i počiniteljima”, naveo je Grubešić.