Zukan Helez, ministar odbrane BiH, rekao je da u Bosni i Hercegovini postoje “neke snage” za koje ne bi govorio ni čije su, ni kakve su.

“Postoje određene snage koje su potpuno dovoljne osim EUFOR-a da obezbjede potpunu sigurnost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da budemo sigurni. Zato mogu poručiti građanima zato što znam koga imamo i šta imamo da budu mirni i spokojni i da nema nikakvih problema i da je ovo potpuno stabilna država u tom bezbjedonosnom smislu”, rekao je Helez gostujući na N1 televiziji.

Odgovarajući na pitanje da li su to strane snage, Helez je rekao “tako je”, dodajući da Oružane snage imaju saradnju sa snagama drugih država i prijatelja, ne želeći da govori o kome se radi i naglašavajući “ima snaga i osim NATO saveza”.

Očekivano, ova Helezova izjava izazvala je reakcije pa je tako Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH zatražio od Borjane Krišto, predsjedavajuće Savjeta ministara BiH da u najkraćem roku sazove hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom navoda ministra odbrane ali ne zbog toga da postoje snage osim EUFOR-a već zbog njegove izjave o “postojanju vojnih kampova za obuku paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske”.

“Tražim hitnu sjednicu kako bismo zajedno sa rukovodstvom OBA utvrdili istinitost navoda ministra Heleza i dobili zvaničan stav OBA BiH”, rekao je Košarac.

On je rekao da je očigledno da Helez svjesno učestvuje u negativnoj kampanji protiv Republike Srpske i antiruskoj histeriji, što je potpuno neprihvatljivo ponašanje.

“Njegove tvrde da navodne vojne obuke na teritoriji Srpske vode Rusi potvrđuju da je Helez preuzeo narative američkog ambasadora Majkl Marfija i drugih stranaca o postojanju malignog ruskog uticaja u BiH, kao i o tome da Republika Srpska zastupa secesionističku i militantnu politiku što je notorna neistina i nonsens”, rekao je Košarac, a prenosi Srna.