Ministarstvo odbrane BiH nije dalo odobrenje za ulazak pripadnika Vojske Srbije na područje BiH, izjavio je danas ministar odbrane Zukan Helez.

Podsjetimo, kako su mediji ranije javili, uoči obilježavanja 82. godine od bitke na Kozari, pitomci Vojne akademije u Beogradu prodefilovali su ulicama Prijedora.

“Ministarstvo odbrane nije dalo nikakvu saglasnost, a osim od EUFOR-a, zatražio sam i interne provjere unutar Ministarstva, da neko ipak nije na svoju ruku nešto uradio, a to su onda drastične kazne. Sve ćemo izvesti na čistac. Onaj čija greška eventualno bude utvrđena odgovaraće u skladu sa zakonom”, rekao je Helez za “Avaz”.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se mora odmah utvrditi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe u BiH. Komšić je rekao da to Predsjedništvo nije odobrilo, te da je potrebno odmah utvrditi ko jeste.

“Prvo i osnovno pitanje ovdje je – ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane?”, upitao je Komšić.

Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozvao je Predsjedništvo BiH da održi hitnu sjednicu na kojoj će biti prisutni i ministar odbrane BiH i ministar inostranih poslova Elmedin Konaković, na kojoj će biti definisane neophodne mjere za, kako je navedeno, “zaštitu teritorijalnog integriteta BiH i zatražiti reakciju OHR-a, EUFOR-a i NATO-a na sprečavanju aktivnosti Republike Srbije koje krše Dejtonski mirovni sporazum”.

“Nije prošlo ni 20 dana od stacioniranja helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije u Trebinju, a danas smo putem medija obaviješteni da u Prijedoru defiluje jedinica Vojske Srbije”, naveli su iz SDA.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković kaže da je Ministarstvo odbrane BiH dužno odgovoriti kako se to desilo.

“Ako je sve u skladu sa zakonima naše zemlje, možemo reći da je njihov boravak u BiH zakonit, ali da li je to dovoljno”, pita Mioković.