Ministar odbrane BiH Zukan Helez tvrdi da će podnijeti najmanje tri krivične prijave zbog obilježavanja Dana Republike Srpske.

Helez ističe da je odmah 10. januara pozvao “najjače advokate u BiH i pitao šta da uradi”.

– Slušao sam Valeriju Galić prije toga da je neprovođenje oduka Ustavnog suda krivično djelo. Samim time svi koji su organizovali i slavili neustavni dan su počinili krivično djelo, međutim sve se to treba uvezati i dokazati. Dao sam pravnicima da mi urade nekoliko krivičnih prijava, tri će sigurno biti podnesene – rekao je Helez gostujući na Fejs televiziji.

On je dodao da će ih lično podnijeti kao ministar odbrane.

– Ako prešutimo to, onda se ide dalje. Podnijeću krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, protiv svog zamjenika Aleksandra Goganovića, nekoliko puta sam ga upozoravao, i jednog pukovnika koji je bio u jednom od ešalona – najavio je Helez.

On je upitao šta rade ostali ministri i što ne učine isto.

Helez navodi da 9. januara većina Srba, koji su zaposleni u institucijama BiH nisu bili na poslu, ne samo u Ministarstvu odbrane, nego većina ministara.

– Svi na to šute. Da se razumijemo, oni su svi uzeli bolovanje, godišnji odmor, i sve je to u skladu sa zakonom, s tog aspekta im ništa ne možemo, ali s drugog aspekta možemo – ističe Helez.

On je upitao zbog čega članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović ne prijave srpskog člana Željku Cvijanović koja je bila na paradi povodom Dana Republike.

– To trebaju oni, koji su zajedno s njom vrhovni komandanti Oružanih snaga. Oni su faktički meni šef. Mene novinari pitaju, ja kažem – pa zovite njih. Kažu mi da se ne javljaju. Pa mogu i ja da se ne javim – rekao je Helez.

On se osvrnuo i na prelijetanje američkih borbenih aviona F-16 9. januara iznad BiH. Kaže da se avioni nisu vidjeli, ali da su se čuli.

– Oni su tu. Naši vojnici su ih navodili, oni su imali obuku za to. Mi smo spremni da se odbranimo – rekao je.

Na pitanje Senada Hadžifejzovića kako komentariše to što “Trojka” nije imala konkretne poteze ni reakcije, Helez je rekao da prepostavlja da je to kako bi se održala koalicija, kako bi se usvojili zakoni do marta”.