Ministar odbrane BiH Zukan Helez najavio je reakciju u slučaju da pripadnici Oružanih snaga BiH i Ministarstva obrane BiH iz reda srpskog naroda prisustvuju obilježavanju Dana Republike u Banjaluci.

On je u izjavi za “Avaz” rekao da svako “antiustavno i nezakonito djelovanje podliježe sankcijama”.

– Zakon jasno propisuje rad, ponašanje i djelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH i svaka radnja izvan toga podliježe disciplinskoj i krivičnoj odgovornosti. Oružane snage i Ministarstvo obrane imaju svoje službe koje su po zakonu zadužene da to prate i da podnose izvještaje – kaže Helez.

Podsjetimo, obilježavanje Dana Republike Srpske počinje danas, a centralni događaj najavljen je za utorak kada će na Trgu Krajine u Banjaluci biti održan svečani defile.

Helez je pozvao na reakciju svih ministarstava u Savjetu ministara BiH, kao i pravosudnih organa – Suda i Tužiteljstva, kao i Kancelarije visokog predstavnika kojeg insititucije Republike Srpske ne priznaju.

Helez je jedan od najkontraverznijih ministara u Savjetu ministara BiH i iako je Klub poslanika SNSD i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza krajem novembra prošle godine, već nakon manje od mjesec dana su povukli inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH.

Branislav Borenović (PDP) je tada rekao kako ne znaju šta se desilo u međuvremenu jer su kvalifikacije za Heleza bile vrlo ozbiljne i da predstavljaju opasnost za BiH i RS.

– Desila se očito trgovina foteljama i da je to neka vrsta dogovra, vidjećemo za nekoliko minuta ili sat vremena da više ni ministar Košarac neće biti nasilnik za određene članove koalicije. Ova grupa poslanika predvođena SNSD-a predstavlja realnost kampova koju je spominjao ministar Helez – rekao je Borenović.