Republiku Srpsku moramo graditi kao konfederalni dio BiH koja treba da postoji, ali samo kao konfederalno uređena državna zajednica.

Ovo je poručio potpredsjednik PDP Milko Grmuša, ističući da politika koja vodi ka tome jeste snaženje institucija Srpske na bazi zakona, a ne njihovo obesmišljavanje na bazi uticaja moćnika.

– Sa obesmišljenim institucijama nećemo stići nigdje i Srpska će biti uništena. Takođe, dio te politike jeste poštovanje zajedničkih institucija predviđenih u Ustavu BiH, ali ne i formiranje novih – poput Apelacionog suda BiH. Ne može pred narodom drumom, a pred strancima šumom. Kao što ne ide da Ameriku i kolektivni Zapad u manje od mjesec dana vlast proglašava fundamentalnim zlom i neprijateljem srpskog naroda, dok im istovremeno šalje preporučeno pismo u kojem im nudi strateško partnerstvo – objavio je Grmuša na Fejsbuku.

On smatra da sve velike sile treba poštovati, ali da je, kako je naveo, svaka nakana bilo kojeg naroda u BiH i regiji da traži podršku stranaca da bi nešto ušićario za sebe, a protiv drugih, infantilna, glupa i unaprijed osuđena na neuspjeh, prenosi Srpskainfo.

– Ne prepoznajem u tome suverenističku politiku koja insistira na poštovanju ustava, zakona i dogovora unutar BiH. Sitna kombinatorika je usitnila istorijsku snagu našeg naroda i pripadam onima koji žele da je eliminišu. Ko god strance u bilo kojem obliku i sa bilo koje strane svijeta vidi kao instrument svoje unutrašnje političke moći, ko god prihvata nepravni intervencionizam visokih predstavnika u BiH, ko god bi da trguje sa stranim ili domaćim moćnicima – treba konačno da bude politički pometen. I to je to – zaključio je Grmuša.