SAD nisu neprijatelj Republike Srpske. 99,9 odsto Amerikanaca nikad nije čulo za Republiku Srpsku, a najveći broj njih ne zna gdje se nalazi Balkan.

To je poručio potpredsjednik PDP Milko Grmuša, komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da američki ambasador Majk Marfi laže, da je on neprijatelj Republike Srpske, “a samim tim naš neprijatelj su i SAD”.

– Mnogi politički predstavnici SAD često su imali neizbalansiran stav prema Srpskoj i Srbima generalno. Neki jer su bili površni, neki jer su bili nadobudni, neki jer su ih plaćali različiti lobiji da to rade. Ali, američki narod istorijski nikad ništa nije imao protiv srpskog naroda. Dapače, prije 1945. godine Srbi su među poznavaocima Evrope u SAD izazivali izrazito pozitivne impresije. Mnogi Srbi kojima ovaj ovdje sistem, hronično zasnovan na nepotizmu, nije omogućio ništa sem bijede, uspjeli su u Americi. Američke vrijednosti slobode i optimizma, vjere u čovjeka, imanentne su i Srbima – poručio je Grmuša.

Kako kaže, moraćemo se više truditi da pronalazimo prijatelje u najvažnijim državama svijeta.

– Lako je nalaziti neprijatelje, za takvo nešto nije potrebna velika pamet. Velike sile su po prirodi stvari ohole, pravda i činjenice ne oblikuju geopolitičke procese, no uvjeren sam da će i SAD i druge važne zapadne zemlje uvidjeti da rušenje ustavne pozicije Republike Srpske ne da je samo protiv naših, nego i protiv njihovih dugoročnih interesa. Ako smo pametni, tražićemo način da to uvide brže. Za to vrijeme, umjesto traženja neprijatelja, moramo graditi sistem zasnovan na znanju i pravu u kojem ćemo snažiti svoje institucije pameću, a ne tupim podobnim poltronima. Takvi su najveći neprijatelj Republike Srpske – poručio je Grmuša, prenosi Srpskainfo.