Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac istakla je danas u Banjaluci da će centralno spomen-obilježje poginulim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu biti mjesto okupljanja na datume koji sjećaju na teške dane, ali i na one na koje se Srbi ponose, poput 9. januara Dana Republike.

Graorčeva je podsjetila da je gotovo 24.000 srpskih boraca položilo život na braniku otadžbine i da je ovaj spomenik živi dokaz te borbe i potrebe za slobodom i mirom za srpski narod na ovim područjima.

“Najmanje što smo mi kao društvo, kao saborci, kao pripadnici porodica koje su izgubile svoje članove mogli da uradimo jeste da iniciramo, a potom i izgradimo spomenik slobodi, sjećanju na stradale, kao podsjetnik da se rat nikada više ne smije voditi”, istakla je Graorčeva u obraćanju okupljenima u Banjaluci.

Ona je ukazala da ovaj spomenik treba da bude podsjetnik da stradanje boraca uvijek mora biti na pameti i da se mora sačuvati ono što je krvlju odbranjeno i stečeno.

Graorčeva je istakla da ovaj spomenik treba da bude mjesto na koje svaki stranac, koji dođe u Banjaluku, mora da bude doveden i upoznat sa srpskim stradanjem, istorijom, jer je nad Srbima izvršen genocid.

Ona je navela primjere stradanja Srba u proteklom ratu među kojima je i 3.267 Srba u Podrinju za koje niko ne odgovara.

Linker
“Izgradnjom ovog spomenika obavezujemo se da ne smijemo i da nećemo zaboraviti nijednu porodicu, poginulog borca, nestalog civila, nijednu porodičnu tragediju”, istakla je Graorčeva u obraćanju okupljenima.

Zvaničnici Republike Srpske, predstavnici grada Banjaluka i boračkih organizacija prisustvuju ceremoniji u Banjaluci u okviru koje je predviđen obilazak lokacije na kojoj se gradi centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata.

Ceremoniji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, gradonačelnik Draško Stanivuković, predstavnici boračkih organizacija i građani.

Izgradnja centralnog centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata počela je na Vidovdan, 28. juna prošle godine, a planirani rok izgradnje je 300 dana.

Spomenik će imati 62 stuba koji simbolizuju broj brigada koje su se borile za Republiku Srpsku, u sredini će biti drvo tise, dok bi u podzemnom dijelu trebalo da budu muzej i spomen-soba.

Spomenik grade firme “Niskogradnja” iz Laktaša, “Tekton”, “ABC solušn” i Centar za projektovanje i konsalting iz Banjaluke.

Gradska administracija je simbolično na 30 godina postojanja Republike Srpske raspisala konkurs za idejno rješenje centralnog spomen–obilježja na lokaciji u centru grada – između Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Gradske uprave i Hrama Hrista Spasitelja.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.